Обиљежавање 32 године „Злочина без казне“ – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
138

У Источном Новом Сарајеву и Сарајеву данас ће бити обиљежене 32 године од злочина у Добровољачкој улици који су над припадницима ЈНА починиле муслиманске паравојне формације.

Програмом обиљежавања у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, у 10.00 часова у Цркви Светог великомученика Георгија у Миљевићима на подручју општине Источно Ново Сарајево биће служен парастос за убијене припаднике ЈНА.

У 10.40 часова предвиђен је полазак аутобуса у Добровољачку улицу /данашња Улица Хамдије Крешевљаковића/, гдје је у 11.00 часова предвиђена мирна шетња, полагање цвијећа и вјерски помен.

Повратак у Источно Сарајево предвиђен је у 11.50 часова.

Обиљежавању ће присуствовати министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, посланици у Народној скупштини Српске Дамјан Шкипина, Вукота Говедарица и Ацо Станишић.

Програм обиљежавања биће реализован уз присуство званичника Српске, српских представника у заједничким институцијама БиХ, руководства града Источно Сарајево, градских и сусједних општина, чланова породица погинулих припадника ЈНА и преживјелих учесника, представника Трећег пјешадиског /Република Српска/ пука, представника невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и НОР-а, те градских и општинских удружења грађана.

Почетком маја 1992. године, злочин над недужним војницима, официрима и грађанским лицима на служби у ЈНА, током договореног мирног повлачења из Сарајева, починили су припадници такозване Армије БиХ, Територијалне одбране РБиХ и паравојних муслиманских формација којима су командовали предратни криминалци.

Дана 2. маја 1992. године око 11.30 часова, око 200 припадника јединица територијалне одбране тзв. РБиХ и „Зелених беретки“, међу којима су били Сакиб Пушка, Јусуф Јука Празина, Емин Швракић и други, као и јединица којима је командовао сарајевски криминалац Исмет Бајрамовић Ћело, држали су у блокади, а потом извршили и напад на Дом ЈНА у Сарајеву, отварајући ватру из цјелокупног расположивог наоружања.

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој, која се мирно повлачила из Сарајева према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН на челу са генералом Луисом Мекензијем, руководили су тадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и руководство тадашње Републике БиХ.

Иако је за безбједност војника гарантовао тадашњи предсједник Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута и нападнута.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, 2. и 3. маја 1992. погинуло је и убијено најмање 28 припадника ЈНА.

Случај „Добровољачка“, како се колоквијално назива злочин паравојних муслиманских формација и радикалних исламиста над припадницима ЈНА у Сарајеву маја 1992. године, широј јавности и послије 32 година представља непознаницу, а овај предмет још није добио судски епилог.

У Суду БиХ 27. октобра 2022. године почело је два пута одгађано суђење члану ратног Председништва БиХ Ејупу Ганићу и још деветорици некадашњих високих бошњачких војних и полицијских функционера оптужених за злочине почињене над припадницима ЈНА 3. маја 1992. године у сарајевској Добровољачкој улици.

 

/СРНА/