Одборници СО И.Ново Сарајево повећали број одборника, траже да Соколац смањи – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
266

Скупштина општине Источно Ново Сарајево једногласно је усвојила одлуку о измјени општинског Статута, којом се због повећања броја становника у овој локалној заједници, број одборника са досадашњих 19, повећава на 21 од наредног изборног циклуса.

Предсједник Скупштине Ведран Јованчић рекао је новинарима да је ова одлука донесена ради усклађивања са Изборним законом Републике Српске који је прецизирао да 19 одборника имају скупштине чије општине имају до 11.000 регистрованих бирача, а да су по посљедњим информацијама у Источном Новом Сарајеву регистрована 11.792 бирача. Он је нагласио да је ова одлука у складу са изборним законима Републике Српске и БиХ.

Јованчић је нагласио да би у наредном периоду требало доћи до промјена у Скупштини града Источно Сарајево, с обзиром на то да се повећањем броја одборника у Скупштини општине Источно Ново Сарајево стичу услови да ова локална заједница умјесто досадашњих пет, од наредних избора делегира шест одборника у градски парламент.

По подацима које имамо из Централне изборне комисије /ЦИК/ дошло је до смањења броја бирача у општини Соколац, којих је сада мање од 11.000. Мислим да ће соколачка Скупштина морати да одржи сједници на којој ће донијети одлуку о смањењу броја одборника са 21 на 19 и самим тим ће имати једног одборника мање у градској Скупштини, појаснио је Јованчић.

Иако прелиминарни резултати пописа из 2013.године (и једини званични) показују да Соколац има готово 12.000 становника, а општина И.Ново Сарајево соро 11.000, одборници у СО доњег дијела Града ипак се позивају на процјене..

Шта се крије иза овога?

Тиме би Источно Ново Сарајево у наредном периоду имало једног одборника више у Скупштини Града Источно Сарајево на уштрб Сокоца који би имао одборника мање.

О каквом лицемјерству се ради, показујеи то да је Соколац после рата када је формиран Град И.Сарајево има преко 16.000 становника, а Источно Ново Сарајево према процјени око 7.000 становника. Соколац је губио и то видљиво и на рачун кога, али ниеј повећавао број одборника и није тражио од других општина смањење истих, говори један од одборника у СО Соколац.