Суботње вече у Рогатици у знаку промоције књига – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
478

РОГАТИЦА – Вече тек минуле прошле суботе у Рогатици било је у домаћих и гостујући књижевних стваралаца.

 

Прво су у просторијама мотела „Парк“, у присуству већег броја љубитеља афоризама и хумористичко-сатиричне поезије из Рогатице и околине, али и гостију из Београда, Новог Сада, Врбаса, Пожеге, Истрочног и федералног Сарајева, Пала, Сокоца, Вишеграда и Чајнича, промовисане двије збирке афоризама – „А-верзија“ и „Око у уху, ухо у оку“ и збирка афористичке поезије „Гобално загријавање“ аутора Милада Обреновића, члана Удружења књижевника Републике Српске и Србије.

Све три збирке из штампе изашле су ових дана, а промовисане су за сад једино Врбасу-Куцури, на манифестацији „Соколово перо“ на којој је Милад освојио трећу награду о чему је писао и „Глас Српске“.

 

На промоцији у његовој Рогатици, чији је Милад велики књижевни амбасадор, били су присутни и о најновијим књигама говорили рецензензи проф. доктор Раде Вучичевић из Пожеге, и проф. др Михајло Фејса из Врбаса, а у паузама читани су афоризми из књига које су промовисане.

На ово својеврсно славље којим Милад Обреновић заокружује своје књижевно стваралштво са 28 књига од чега по 7 афоризама и поезије, четири књиге поезије за ђецу, три хумористичко-сатиричне поезије и по једну књигу хаико поезије, приповјетки и басни уз зборник афоризаама и поезије. Шлаг књижевног стваралаштва овог Рогатичанина је и „Рогатичка поетска плетеница“ као зборник у коме су обухваћени аутори различитих профила рођени на подручју општине Рогатица и, како је рекао проф. др Михајло Фејса, „представља капитално ђело које треба да траје деценијама уз неизбрисиви траг у времену на овим просторима“.

Међу гостима на овој књижевној манифестацији била је Рада Новаковић, пјесникоња из Пожеге и Милоје Вељовић, Рогатиччанин који живи у Београду и има објављених десетак књига поезије и афоризана, а међу слушаоцима и гледаоцима уз остале био је и начелник општине Милорад Јагодић.

 

СПОМЕНИЦА БЕЗГРОБНОЈ ВОЈСЦИ

Тек што су се стишали ођеци промоције књига Милада Обреновића, на другој страни Рогатице, у парохијском дому цркве Свете Тројице, почела је друга промоција. Овђе је у центру пажње, опет већег броја знатижељника, била књига „Одликовани и унапређени југословенски борци у отаџбини 1941-1945“ (ЈБуО), чији су аутори Верољуб Малетић из Српца и Дејан Ђерић из Ужица.

Овђе су присутнима, међу којим је био и већи број младих, говорили Милан Никчевић, историћар из Гацка, и Драга Мастиловић, српски историчар и декан Филозофског факултета у Палама. Тим поводом речено је да је у књизи која се промовише сабрано преко 10.000 имена припадника готово свих јединица под командом генерала Драже Михајловића међу којим је и преко 300 људи из рогатичког краја. Сви они су разврстани по матичним јединицама и вишим командама чији су формацијски и ратни састави дати у кратким цртама. Књига је богато илустрована са скоро 900 ратних фотографија, оргиналних наредби о унапређењу и одликовањима и као својеврсна монографија представља до сада највећи регистар-споменицу једној трагично заборављеној генерацији која је отишла на онај свијет без опијела и гробова.

 

Говорећи о књизи, историчар Никчевић рече „да је она дошла на вријеме не само због пијетета и враћања дуга и скидања историјских наслага, него и да се угледамо на те људе који су животе дали ни за какве интересе као што се данас чини. Уграђивали су своје животе у темеље на којима ми више једном треба да изградимо кућу“.

На овој манифестацији сазнало се да је право право ослобођење Рогатице било 1. октобра 1943. и да је ово 80-та, јубиларна, година од тог ослобођења, која ипак ни на који начин није обиљежена.

 

Извор: 058.ba