МИП Русије: У Сребреници стрдали војници Армије РБиХ, не цивили – 057.гр

0
235
Министарство спољних послова Русије саопштило је да је број Бошњака страдалих у Сребреници фалсификован и недоказив, као и да извјештај независне Међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године представља нов, непристрасан поглед на трагичне догађаје за вријеме сукоба у БиХ.

Из Министарства су нагласили да је огромна већина Бошњака који су учествовали у повлачењу из Сребренице на територију под муслиманском контролом у јулу 1995. године били припадници Армије БиХ и, према томе, војници, а не цивили, како је представљено.

Оцијењено је да је Комисија, на чијем челу је израелски научник Гидеон Грајф, у свом раду уживала потпуну самосталност, као и да закључци нису били дириговани, већ су их усагласили и подржали сви чланови Комисије.

Из Министарства су истакли да се Комисија Гидеона Грајфа ослањала на обиман доказни материјал, међу којим су били физички докази, искази очевидаца и прикупљена архива, укључујући и оне од Међународног кривичног суда за бившу Југославију – МКСЈ/, а спровела је и сопствена истраживања.

Из руског министарства су напоменули да су званичне бошњачко-муслиманске структуре и јавне организације које су имале приступ информацијама и анализама догађаја у Сребреници одбиле да сарађују са Комисијом и нису јој дале никакве информације.

– Главни резултат рада Грајфове комисије су необориви подаци до којих су дошли, а који мијењају перцепцију у друштву о самом сукобу, а посебно о томе шта се дешавало у Сребреници, наметнуту од Запада /укључујући и МКСЈ/ и њихових медија – наведено је у саопштењу.

– На основу пресуде Међународног кривичног суда за бившу Југославију, бошњачки званичник уз помоћ западних земаља упорно је у свјетску јавну свијест уносио мит о колективној одговорности српског народа за „геноцид“ над бошњачким народом у БиХ – навели су из Министарства и истакли да су тако Бошњаци препознати искључиво као „жртве“, а Срби искључиво као „злочинци“.

У саопштењу је наглашено да су информације које промовишу Бошњаци и западњаци о наводно 8.273 идентификоване жртве „геноцида“ у Сребреници у великој мјери фалсификоване и нису поткријепљене никаквим документованим доказима, већ су намјерно измишљене.

Из Министарства су навели да су многи страдали од експлозија мина, унутрашњих сукоба у редовима Армије БиХ, те да је било и самоубиства.

– Све то је доказано проучавањем локација на којима је долазило до страдања и мјеста гдје су сахрањени – наведено је у саопштењу.

Из Министарства спољних послова Русије истакли су да је поуздано утврђено да је неколико десетина лица, која се званично воде као убијена у Сребреници од 11. јула до 19. јула 1995. године, заправо у том периоду било живо или су још жива.

– Истовремено, бошњачки званичници сваку чињеницу насилне смрти представника муслимана из БиХ током сукоба класификују као случај „геноцида“, уз подршку западних земаља у том погледу – наглашава се у саопштењу.

Из руског Министарства наводе да је операција војних снага Републике Српске против војних формација Републике БиХ лоцираних у Сребреници била оправдана са становишта ратовања, да се заустави агресија на српска насеља на том подручју.

Међутим, истичу из Министарства, Бошњаци су своје нападе, праћене истребљењем цивила на етничкој основи, изводили из енклаве која је званично проглашена „зоном безбједности УН“ и која је била под заштитом холандског контингента УН који је, испоставило се, заташкавао акције бошњачке војске против Срба, спречавајући мјере одмазде.

Указано је да МКСЈ током дугогодишње истраге о догађајима у Сребреници није желио да узме у обзир све околности и ограничио се на доказе који иду у корист бошњачког тумачења догађаја у Сребреници, преноси Раша тудеј Балкан.

– Утврђене размјере погибије војних лица и цивила бошњачке националности током сукоба од 1992. до 1995. године и локална природа описаних догађаја не може да подржи употребу термина „геноцид“ у смислу међународно-правних норми. Комисија Гидеона Грајфа не пориче да су почињени ратни злочини у Сребреници, али тврди да ниједан народ у БиХ није искључиво жртва, нити је искључиво злочинац – наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

/СРНА/