„Novi Zejtinlik“: Istorijski čas za učenike osnovnih škola iz Sokoca, Pala, Mokrog – 057.gr

0
370

Pripremila: Željana Ponjarac 

Na Srpskom vojničkom spomen-groblju „Novi Zejtinlik“ u Sokocu danas je održan parastos poginulim borcima u minulom ratu i istorijski čas za učenike osnovnih škola iz Sokoca, Pala, Mokrog i Srednjoškolskog centra „Vasilije Ostroški“ Sokolac.

Profesor istorije Marina Blagojević ističe da je kultura sjećanja nešto što mora da se njeguje i čuva kao tradicija srpskog naroda.

  • Ja volim da kažem da žrtve najviše ne vole oprost,  zaborav je nešto što mi radimo svojim poginulim borcima i žrtvama, ne samo ovog Odbrandbeno-otadžbinskog rata, nego i svih stradanja koja su Srbi doživjeli tokom dvadesetog vijeka – rekla je Blagojevićeva.
Foto: Info centar Sokolac

Ona je istakla da je dolazak na „Novi Zejtinlik“ jako važan, jer učenici moraju znati kakva su stradanja sarajevskih Srba, naročito na kraju Odbrandbeno-otadžbinskog rata. To je jedno od najtežih ratišta tokom devedesetih godina.

  • Ono što bih ja apelovala danas na sve institucije kako opštinske, na prvom mjestu republičke, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske jeste da „Novi Zejtinlik“ postane mjesto koje treba da uđe kao obavezan izlet svih osnovaca devetih razreda Republike Srpske, jer je ovo najveće vojničko groblje iz posljednjeg rata – rekla je ona.

 

Foto: Info centar Sokolac

Predsjednica Predsjedništva Boračke organizacije opštine Pale Jasna Lazarević Gavrilović ističe da je ovo treća godina kako učenici osnovne škole “ Srbija“ iz Pala dolaze u posjetu Srpskom vojničkom spomen-groblju „Novi Zejtinlik“ i prisustvuju istorijskom času. To je nastavna aktivnost koja se nastoji organizovati svake godine, učiniti je tradicionalnom i predati je u ruke Ministarstva za obrazovanje, tako da bi se škole tom aktivnošću bavile na način koji propisuje pedagoška praksa.

  • Mi kod djece želimo probuditi intersovanje za istoriju srpskog naroda. Želimo u njihovoj svijesti stvoriti jedan prepoznatljiv osjećaj koliku žrtvu je podnio naš narod. Za Republiku Srpsku su poginulo 23.000 boraca. To nisu samo brojke, to su 23.000 života, mi nismo svjesni žrtve kojom smo platili slobodu naše zemlje. Srpska zemlja se nalazi između različitih interesovanja i gotovo svakih 50 godina slobodu smo morali plaćati krvlju najboljih sinova. Ako djeca nauče tu lekciju, nadamo se da će se one u budućnosti manje ponavljatii nositi manje žrtava. Mi smo u opštini Pale u Drugom svjetskom ratu imali samo 1000 civilnih žrtava, a u ovom ratu je taj broj bio značajno manji, istakla je Jasna Gavrilović.
Foto: Info centar Sokolac

Milica Borovčanin, učenica Srednjoškolskog centra „Sveti Vasilije Ostroški“ Sokolac istakla je da je cilj današnjeg časa da se podigne svijest učenika naše regije o značaju ovog mjesta s obzirom da je ono blisko povezano i sa njima samima.

  • Rijetko koji učenik nema nekoga svog na Novom Zejtinliku i u Sokolici. Želimo da im damo doznanje da ono o čemu pričamo nije neka daleka istorija, nije priča neke davne prošlosti, nego je to priča njihovih roditelja i najbliže rodbine. Time što znaju, što se sjećaju i pamte i oni su na neki način njeni učesnici, rekla je ona.

Nakon što su delegacije škola položile vijence na Centralni spomen-krst, održan je istorijski čas koji je zbog kiše održan u Parohijskom domu Romanijske Lazarice.

Posjetu Novom Zejtinliku organizovala je Boračka organizacija opštine Pale u okviru manifestacije „Sjećanje na juni 1992. godine“, s ciljem očuvanja sjećanja na borce stradale za Republiku Srpsku.