Екипа подмлатка И.Илиџе побједници такмичења у пружању ПП – 057.гр

0
172

Екипе омладине и подмлатка Црвеног крста Источна Илиџа побједници су 27. Регионалног такмичења у пружању прве помоћи уз реалистички приказ повреда, стања и обољења, које је јуче одржано на Сокоцу.

У категорији омладине друго мјесто освојила је екипа из Рогатице, а треће екипа са Сокоца, док је у категорији подмлатка друго мјесто припало соколачкој екипи, а треће тиму са Пала.

Према ријечима секретара Градске организације Црвеног крста Источно Сарајево Милана Симанића циљ такмичења је да дјеца покажу степен стечених знања и вјештина у пружању прве помоћи. Сам редни број такмичења говори колико је то дуга традиција и важност прве помоћи, јер у реалном животу дјеца која прођу обуку могу помоћи да се спаси нечији живот.

  • Познавање прве помоћи је култура живљења. Једна од главих активности посљедњих мјесеци је едукација дјеце о Црвеном крсту. Дјеца су јако заинтересована. Имали смо застој у корони, гдје је дошло и до смјене генерација. Сада се враћамо и вршимо дисеминацију ширење знања о покрету Црвеног крста и вриједностима ЦК које су универзалне. На тај начин мотивишемо дјецу, која када уђу у ову причу буду укључена у све активности. То је широка лепеза активности: социјално хуманитарна служба, даривање крви, здравствено просвећивање, припреме и одговор на катастрофу.

Он је појаснио да ово такмичење има за циљ да се провјере вјештине и знање. У њиховом послу глобани и главни циљ и мисија Црвеног крста је развијање осјећаја хуманости, доброте човјекољубља и емпатије, те будемо добри људи и здрави чланови овог друштва.

Фото: Инфо центар Соколац

Домаћим такмичења била је Општинска организација Црвеног крста „Романија“ Соколац. Секретар Драженко Вукојичић изразио је задовољство оствареним резултатима, те рекао да је такмичење протекло у фер и коректном суђењу. Соколачки волонтери су на завидном нивоу обезбиједили све потребен услове за такмичење, сада остаје да видимо, како ће се побједници показати на Републичком такмичењу, које ће бити одржано у наредном периоду на Палама – рекао је он.

Двадесет седмо Регионално такмичење екипа прве помоћи уз реалистички приказ повреда, стања и обољења окупило је девет екипа у двије категорије. Подмладак који чине дјеца до 15 година и омладина коју чина ученици средњих школа и млади на факултетима.

Домаћин такмичења била је Општинска организација Црвеног крста „Романија“ Соколац, организатор Координациони одбор Црвеног крста регије Сарајево – Романија.

 

/Инфо Центар Соколац/