„Нови Зејтинлик“: Историјски час за ученике основних школа из Сокоца, Пала, Мокрог – 057.гр

0
329

Припремила: Жељана Поњарац 

На Српском војничком спомен-гробљу „Нови Зејтинлик“ у Сокоцу данас је одржан парастос погинулим борцима у минулом рату и историјски час за ученике основних школа из Сокоца, Пала, Мокрог и Средњошколског центра „Василије Острошки“ Соколац.

Професор историје Марина Благојевић истиче да је култура сјећања нешто што мора да се његује и чува као традиција српског народа.

  • Ја волим да кажем да жртве највише не воле опрост,  заборав је нешто што ми радимо својим погинулим борцима и жртвама, не само овог Одбрандбено-отаџбинског рата, него и свих страдања која су Срби доживјели током двадесетог вијека – рекла је Благојевићева.
Фото: Инфо центар Соколац

Она је истакла да је долазак на „Нови Зејтинлик“ јако важан, јер ученици морају знати каква су страдања сарајевских Срба, нарочито на крају Одбрандбено-отаџбинског рата. То је једно од најтежих ратишта током деведесетих година.

  • Оно што бих ја апеловала данас на све институције како општинске, на првом мјесту републичке, Министарство просвјете и културе Републике Српске јесте да „Нови Зејтинлик“ постане мјесто које треба да уђе као обавезан излет свих основаца деветих разреда Републике Српске, јер је ово највеће војничко гробље из посљедњег рата – рекла је она.

 

Фото: Инфо центар Соколац

Предсједница Предсједништва Борачке организације општине Пале Јасна Лазаревић Гавриловић истиче да је ово трећа година како ученици основне школе “ Србија“ из Пала долазе у посјету Српском војничком спомен-гробљу „Нови Зејтинлик“ и присуствују историјском часу. То је наставна активност која се настоји организовати сваке године, учинити је традиционалном и предати је у руке Министарства за образовање, тако да би се школе том активношћу бавиле на начин који прописује педагошка пракса.

  • Ми код дјеце желимо пробудити интерсовање за историју српског народа. Желимо у њиховој свијести створити један препознатљив осјећај колику жртву је поднио наш народ. За Републику Српску су погинуло 23.000 бораца. То нису само бројке, то су 23.000 живота, ми нисмо свјесни жртве којом смо платили слободу наше земље. Српска земља се налази између различитих интересовања и готово сваких 50 година слободу смо морали плаћати крвљу најбољих синова. Ако дјеца науче ту лекцију, надамо се да ће се оне у будућности мање понављатии носити мање жртава. Ми смо у општини Пале у Другом свјетском рату имали само 1000 цивилних жртава, а у овом рату је тај број био значајно мањи, истакла је Јасна Гавриловић.
Фото: Инфо центар Соколац

Милица Боровчанин, ученица Средњошколског центра „Свети Василије Острошки“ Соколац истакла је да је циљ данашњег часа да се подигне свијест ученика наше регије о значају овог мјеста с обзиром да је оно блиско повезано и са њима самима.

  • Ријетко који ученик нема некога свог на Новом Зејтинлику и у Соколици. Желимо да им дамо дознање да оно о чему причамо није нека далека историја, није прича неке давне прошлости, него је то прича њихових родитеља и најближе родбине. Тиме што знају, што се сјећају и памте и они су на неки начин њени учесници, рекла је она.

Након што су делегације школа положиле вијенце на Централни спомен-крст, одржан је историјски час који је због кише одржан у Парохијском дому Романијске Лазарице.

Посјету Новом Зејтинлику организовала је Борачка организација општине Пале у оквиру манифестације „Сјећање на јуни 1992. године“, с циљем очувања сјећања на борце страдале за Републику Српску.