У Српској се мора рађати 45 беба дневно да би били на нули – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
245

У Републици Српској у протекла 24 часа рођено је 26 беба, 13 дјевојчица и 13 дјечака, речено је Срни у породилиштима. Једанаест беба рођено је у Бањалуци, четири у Добоју, три у Источном Сарајеву, по двије у Требињу, Градишци и Приједору, те по једна у Бијељини и Фочи. Бањалуци је рођено осам дјечака и три дјевојчице, у Добоју три дјечака и једна дјевојчица, у Источном Сарајеву три дјевојчице, у Требињу један дјечак и једна дјевојчица, у Градишци и Приједору по двије дјевојчице, у Бијељини једна дјевојчица, те у Фочи један дјечак. Порода није било у породилиштима у Зворнику и Невесињу.

Званични статистички подаци у Републици Српској не постоје за 2023.годину, али у 2022.годину говоре да је умрло 16.262 особе, а у истом периоду рођено 9.118 беба. У просјеку, дневно се рађало 25 беба.

Република Српска је у морталтетном опадању већ више од 20 година, а да би већ сада зауставила тај тренд, потребно би било да се у Српској сваки дан роди 45 беба. Тако би тај број помножен са 365 дана достигао број умрлих, односно се изједначио.