Нови нацрт закона о ловству исправља недостатке – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
202

У просторијама Градске управе Источно Сарајево јуче је одржана јавна расправа о Нацрту закона о ловству Републике Српске који би, према ријечима учесника, требало да на квалитетан начин исправи одређене недостатке актуелног закона.

Потпредсједник Ловачког савеза Републике Српске Стеван Драшковић рекао је да је овим законом јасно дефинисан статус ловачких удружења, улога Ловачког савеза Српске, те да није остављен простор за било какве манипулације.

Начелник Одјељења за ловство у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Зубић појаснио је да нови закон суштински и концептуално остаје исти по принципу да је Република Српска власник ресурса, односно дивљачи и ловишта, а корисници су и даље углавном ловачка удружења и привредни субјекти који су регистровани за ловство.

„Новост у новом закону је јачање улоге Ловачког савеза који су Влада и ресорно министарство препознало као доброг партнера у смислу асоцијације корисника ловишта, тако да нам он може помоћи око одређених проблема у ловачким удружењеима и органима управљања. Предвиђено је да овај савез буде другостепени орган по питању рјешавања жалби у одређеним поступцима у оквиру ловачких удружења“, навео је Зубић.

Приједлог закона о ловству требало би да се нађе у скупштинској процедури у марту или априлу.

И посланик у Народној Скупштни Републике Српске Страхиња Башевић, затражио је 27.12.2023.године да се отвори расправа у Скупштини по питању ловства у Српској. Како је тада навео Башевић, јако је важно да нови закон о ловству прође, јер је нови министар и само министарство са много разумијевања прступило уређењу самог закона.

Башевић истиче да је задовољан договореним, као и нацртом закона о ловству, који исправља постојеће недостатке.

https://www.facebook.com/basevic.strahinja/videos/909898674070901

/Срна/Глас регије.057