Промоција књиге „Буди срећан гдје год да си“ младе Ене – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
270

У просторијама Народне библиотеке Соколац данас је одржана промоција књиге „Буди срећан гдје год да си“, ауторке Ене Вуковић из Хан Пијеска.

Фото: Инфо центар Соколац

Млада ауторка је десетогодишња дјевојчица која пише дјечије пјесме, има таленат за цртање, а све то постиже уз подршку родитеља и своје учитељице.

  • Много волим да пишем, цртам, пјевам и тај таленат сам открила када сам имала осам година. Објавила сам своју прву збирку пјесама „Буди срећан гдје год да си“, у којој се налазе многе моје пјесме, а код оних који их прочитају, сигурно ће се пробудити машта. Моја омиљена пјесма је „Животињска школа“, а прва коју сам написала била је „Мирисни цвјетак“. Током промоција, осмислила сам и одређене кореографије у којима ми помажу моје школске другарице: Мила Дупљанин, Теодора Мировић, Наталија Васиљевић, као и Ана Тодоровић, која данас није са нама из оправданих разлога. Оне плешу, док је пјевам – навела је ова млада умјетница.
Фото: Инфо центар Соколац

Енина учитељица, професор разредне наставе Биљана Митровић истиче да се таленат ове дјевојчице од почетка школовања могао препознати.

  • Сва та њена креативност огледала се у писању неких пјесмица за дјецу. Прву своју пјесму „Мирисни цвјетак“ је показала мами па мени, након чега сам примјетила потенцијал у цртању, игрању, пјевању и њен таленат је сваким даном све више долазио до изражаја. Када ми је донијела свеске са написаним пјесмама, наставила сам да пратим њен рад и прошле године одлучила сам да то покажем некоме ко је стручнији, како би прегледао та дјела и процјенио да ли се могу објавити. Уз подршку Ениних родитеља, обратили смо се нашој Народној библиотеци „Бранко Чучак“ у Хан Пијеску који су нам изашли у сусрет и помогли да крене реализација издавања поменуте збирке. У Педагошком заводу су прихватили књигу и почели су да раде најбољи сарадници, да би у октобру имали прву промоцију њене збирке пјесама „Буди срећан гдје год да си“, на Сајму књига у Београду. Углавном, оно што је сигурно, јесте да Ена наставља да пише – нагласила је учитељица Митровић.
Фото: Инфо центар Соколац

Директор Народне библиотеке „Бранко Чучак“ из Хан Пијеска Озренка Ђурић Радуловић казала је да је радује рад са дјецом и додала да је било необично када их је учитељица упознала са чињеницом да има једну веома надарену ученицу која је написала преко 70 пјесама.

  • Учитељица нас је питала да ли би ми могли погледати те пјесме, како би их евентуално објавили и да се ради о једном веома талентованом ђаку. Иако је дјевојчица млада, 2013. годиште, узела сам да прочитам пјесме и мени су се допале, али сам ипак потражила мишљење стручњака, педагога и психолога, јер нисам знала како ће то утицати на дјечији развој. Такође, за мишљење сам се обратила и нашим пјесницима Виду Вукелићу и Бору Капетановићу са којима смо и раније сарађивали, који су дали позитивне критике и рекли да можемо пустити те пјесме у штампу. Требао је уредити ту књигу и била би штета да смо то само тако препустили, па смо потражили помоћ Тоша Борковића, који је чувени илустратор и карикатуриста. Врло радо се одазвао нашем позиву и урадио је илустрације за Енину књигу. Рад са младим талентима и пружање подршке за мене представљају посебно задовољство и библиотека „Бранко Чучак“ награђује ауторе са првом објављеном збирком. Дакле, радимо са почетницима, помажемо им да објаве своје књиге, да се афирмишу и то нам је примарна улога – нагасила је Ђурић Радуловић.
Фото: Инфо центар Соколац

Директор Народне библиотеке Соколац Божица Јанковић навела је да су данашњу промоцију употпунила два одјељења трећег разреда Основне школе „Соколац“, који су уживали у рецитовању и кореографијама младе ауторке Ене Вуковић.

Фото: Инфо центар Соколац

Поменута књига до сада је промовисана на Хан Пијеску, у Шековићима, Источном Новом Сараајеву, Сокоцу, Рогатици и Београду, а у наредним данима услиједиће промоције на Палама и у Бијељини.

/Бранка Радоњић/