30 година од подметнуг експлозива на Маркалама – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
220

Свједочећи у Одбрану Ратка Младића, бивши војни посматрач Уједињених нација (УН) Јан Сегерс изјавио је да је било готово сигурно да босански Срби нису испалили гранату која је на сарајевској пијаци Маркале у фебруару 1994. године убила и ранила десетине
“УН су увијек говориле да не знају ко је испалио гранату, али је било готово сигурно да то нису били Срби”, навео је Сегерс у писаној изјави коју је Одбрана увела у спис.

Он је посвједочио да су му истражитељи који су били на лицу мјеста пренијели да је експлозију на Маркалама изазвао “експлозив постављен испод тезги”.

Према оптужници, гранату која је 5. фебруара 1994. убила 66 и ранила 140 грађана, испалиле су снаге ВРС-а.

Истовремено, Сегерс је, међутим, инсистирао да је у вријеме експлозије на сарајевској пијаци у којој је погинуло око 60 људи био “официр за везу” у команди УНПРОФОР-а у Сарајеву.

Како је рекао касније, када је службовао у Загребу, видио је шифрирани извјештај о тој експлозији, у којем је било наведено да је експлозив био подметнут под тезгу на Маркалама.

Сегерс је изјавио и да је Армија БиХ (АБиХ) намјерно отварала ватру из непосредне близине болнице на Кошеву и команди УНПРОФОР-а, како би изазвала српску артиљерију да гранатира те објекте.

Експерти за балистику, експлозиве и форензику из САД, Француске, Русије, Кине, Чешке, Немачке, Израела, Србије и Републике Српске утврђивали су на полигону у Никинцима код Руме да докажу да су трагични догађаји на сарајевској пијаци Маркале из 1994. и 1995. били режирани, а овај пројекат подржаће држава – ексклузивно сазнају “Новости”.

Како преносе наши извори, осим поменутих догађаја после којих је покренута НАТО машинерија на босанске Србе, а цео наш народ стигматизован, стручњаци ће вештачити и крвопролиће у Улици Васе Мискина из 1992. године.

детектор.ба / Информер