Ратни војни инвалиди имају предност у здравственим установама – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
226

атни војни инвалиди имају предност у здравственим установама, а у интегрисани здравствени информациони систем уведена је и категоризација ратних војних инвалида из које се тачно види категорија инвалидности, речено је Срни у Фонду здравственог осигурања Републике Српске.

Ако је ријеч о инвалиду прве категорије он у чекаоници има предност у односу на инвалиде неке друге категорије и то здравствени радник види приликом пријаве осигураника и када он даје своју електронску картицу, појаснили су из Фонда, додајући да размјењују податке са ресорним министарством.

У Фонду напомињу да је сваки осигураник, када одлази у здравствену установу, дужан да здравственом раднику покаже електронску здравствену картицу када се пријављује у чекаоници.

Електронском здравственом картицом директно се приступа електронском картону пацијента и ту се види којој категорији осигураник припада, односно да ли је ријеч о категорији осигураника који имају предност, који су ослобођени плаћања партиципације и слично, наводе из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Суштина кориштења електронске картице у здравственим установама је у томе да се смање грешке које се дешавају када се ручно уносе подаци, а е-картица омогућава и бољу контролу и заштиту личних података, закључују у Фонду.

У здравственим установама у Републици Српској од 1. јануара наредне године здравствена заштита ће се искључиво остваривати на основу електронске картице осигураника, те грађани који још нису преузели картицу треба то да учине до краја године, саопштено је раније из Фонда здравственог осигурања Српске.

Предсједник Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Драган Врховац изјавио је јуче након састанка са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем да је Савез затражио да рокови за специјалистичке прегледе ове категорије становника буду најмање мјесец дана, те да код израде електронских здравствених књижица буде назначено да је ријеч о ратном војном инвалиду који има предност код љекара.

(www.palelive.com / Срна / )