Годишњица Церске битке – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
381

Битка на Церу или Церска битка је назив за једну од првих битака првог свјетског рата, у којој су српске снаге под водством Степе Степановића однијеле побједу над аустро-угарским снагама под водством Оскара Поћорека.

Водила се од 16. до 19. августа 1914. око планине Цер, по којој је и добила име.

Њоме је спријечен покушај Аустро-Угарске да на самом почетку војнички сломи и окупира Србију како би се, у складу с плановима Средишњих сила, послије могла окренути против Русије. Такав исход је прилично изненадио свјетску јавност, која је била очекивала да се једна мала држава не може одупријети великој сили. Такође је битно допринијела одржавању морала сила Антанте које су на почетку губиле битке на другим свим фронтовима.

Високим војним и државним почастима, полагањем вијенаца и културно-умјтничким програмом, је у Текеришу код Лознице обележена 97. годишњица Церске битке, која представља важну и прву побједу Србије и савезника у Првом светском рату.

Државној манифестацији у спомен-комплексу на планини Цер, којом је одана захвалност родољубима страдалим у „Церској операцији“ од 12. до 24. августа 1914. године, присуствовали су житељи Јадра и других крајева земље, као и високи државни и војни представници Србије.