Godišnjica Cerske bitke – GLAS REGIJE.057

0
409

Bitka na Ceru ili Cerska bitka je naziv za jednu od prvih bitaka prvog svjetskog rata, u kojoj su srpske snage pod vodstvom Stepe Stepanovića odnijele pobjedu nad austro-ugarskim snagama pod vodstvom Oskara Poćoreka.

Vodila se od 16. do 19. avgusta 1914. oko planine Cer, po kojoj je i dobila ime.

Njome je spriječen pokušaj Austro-Ugarske da na samom početku vojnički slomi i okupira Srbiju kako bi se, u skladu s planovima Središnjih sila, poslije mogla okrenuti protiv Rusije. Takav ishod je prilično iznenadio svjetsku javnost, koja je bila očekivala da se jedna mala država ne može oduprijeti velikoj sili. Takođe je bitno doprinijela održavanju morala sila Antante koje su na početku gubile bitke na drugim svim frontovima.

Visokim vojnim i državnim počastima, polaganjem vijenaca i kulturno-umjtničkim programom, je u Tekerišu kod Loznice obeležena 97. godišnjica Cerske bitke, koja predstavlja važnu i prvu pobjedu Srbije i saveznika u Prvom svetskom ratu.

Državnoj manifestaciji u spomen-kompleksu na planini Cer, kojom je odana zahvalnost rodoljubima stradalim u „Cerskoj operaciji“ od 12. do 24. avgusta 1914. godine, prisustvovali su žitelji Jadra i drugih krajeva zemlje, kao i visoki državni i vojni predstavnici Srbije.