Извршење буџета за 2023. без подршке одборника – 057.гр

0
316

На данашњој 29. редовној сједници Скупштине општине Соколaц, одборници су разматрали извршење буџета општине Соколац за период од 01.01.2023. до 31.12.2023. године, те исти нису подржали због како су навели константног дефицита из године у годину.

У скупштинском материјалу је наведено да буџетски приходи и примици за нефинансијску имовину, а који су планирани Планом буџета износе 11.044.000 КМ. У периоду од 01.01.2023. до 31.12.2023. наведени приходи и примици остварени су у износу од 8.062.565 КМ или 73% у односу на планиране. Реализовани буџетски приходи и примици већи су за 2.981.435 КМ.

Буџетски дефицит према подацима исказаним у ПИФ – Периодични извјештај о извршењу по рачуноводственим фондовима износи 932.153 КМ.

Локалном парламенту поново нису присуствовали начелник општине Соколац Милован Бјелица као и  одборници окупљени око Српске демократске странке.

Фото: Инфо центар Соколац

Предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић, навео је да је веома тешко доносити одлуке и расправљати о тачкама дневног реда, када не постоји друга страна која може и треба дати адекватне одговоре.

  • Конкретно данас када је у питању извршење буџета општине за претходну годину, нисмо имали ни подносиоца а ни извјестиоца овог важног документа. Извјестилац по одобрењу начелника није се појавио на комисији а ни данашњој скупштини уз одговор да није спреман дати било какве одговоре јер није учествовао у раду и извршењу буџета – појаснио је Марјановић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић констатовао је да иако на скупштинским засједањима не присуствује начелник и одборници окупљени око СДС-а, и даље је присутна информација о неисплаћеним накнадама.

  • Данас смо информисани да Општинска изборна комисија потражује средства како би могла спровести изборе, Атлетски клуб „Гласинац“ тражи средства за исплату дуговања на основу тартан стазе, предузеће које се бави дистрибуцијом воде тражи повећање цијене воде и средства да би функционисало, Фудбалски клуб „Гласинац 1936“ отказује утакмице и ово је само мали дио онога у каквом стању се налази општина. Начелника нема да брани свој извјештај, али према документима дефицит за претходну годину износи нешто више од 900.000 КМ. Ми одлично знамо да та бројка није тачна. Касне плате у јавним предузећима и установама неколико мјесеци, касне социјална давања, студентске стипендије и накнаде за новорођено дијете се не исплаћују, међутим у тим извјештајима пише да је све исплаћено, а ми данас немамо извјестиоца који би нам бар мало открио реално стање у буџету – казао је Радић.

Шеф Клуба одборника ДЕМОС-а Срђан Кнежевић је истакао да се као и претходних година, јасно види да је у прошлој години исказан дефицит од близу 3.000.000 КМ.

  • Треба нагласити да су јавни приходи остварени и испоштовани у потпуности, што опет јасно указује на ненамјенско трошење буџетских средстава – категоричан је Кнежевић.

Једно од захтјева који су били данас упућени ка локалном парламенту је било од стране стечајног управника ЈП Водовод и канализација „Врело Биоштица“ у стечају, а које се односи на повећање цијене воде.

  • Нисмо могли да расправљамо о овој проблематици јер нисмо имали предлагача, што су у овом случају начелник општине и Одјељење за привреду и финансије. Нисмо имали улазне податке о самом функционисању овог предузећа. С тим у вези, усагласили смо се да у наредних седам дана организујемо радни састанак са начелником општине, стечајним управником и судијом како би постигли неки договор, увидјели који су њихови проблеми и потребе, као и шта је са добити током претходних година – додао је предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић.
  • Стечајни управник треба да дође и одборницима поднесе извјештај о пословању у овом предузећу, колика су средства која њима недостају, колики су приходи и расходи, те колика су средства која је Влада Републике Српске преко општине Соколац уплатила за откуп овог предузећа. Одборници ништа не знају о томе, а неопходно је како би могли донијети одлуку да ли је повећање цијене воде у овом моменту смислено и сврсисходно, узимајући у обзир да је иста најскупља у регији – закључио је шеф Клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић.
Фото: Инфо центар Соколац

Разматран је Приједлог Одлуке о усвајању измјене дијела Регулационог плана „Спортска дворана“. Институт УНИС из Источног Сарајева је радио овај пројекат гдје је предвиђено да се граде двије стамбено-пословне зграде. Закључено је да УНИС није детаљно навео намјену објеката који ће да се граде у самом центру града, зато су одборници данас донијели закључак да се прецизно то одреди како не би дошли у ситуацију да се издају сагласности да се у језгру града налазе производни погони.

Одборници су данас једногласно усвојили Приједлог Одлуке о измјени и допуни Одлуке о оснивању Јавног предузећа „Инфо центар“ Соколац, којом се оснива Јавно предузеће „Инфо центар“ д.о.о. Соколац, чији оснивач и власник остаје Скупштина општине Соколац.

Усвојени су и Извјештаји о раду за 2023. годину Туристичке организације „Соколац“, КУД-а „Завичај“ Соколац, као и неколико одлука о продаји градског грађевинског земљишта.