Више од 100 студената до сада дипломирало на кинеском језику – 057.гр

0
156

Кинески језик се у БиХ изучава тек 13 година, од када је отворена Катедра за синологију на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву и у том кратком периоду остварени су изванредни резултати – више од 100 студената је дипломирало, а око 120 их тренутно студира, рекла је руководилац ове катедре Јелена Вујичић.

Вујичићева је прије почетка прве синолошке конференција за БиХ, која се данас одржава на Палама, рекла новинарима да ће се учесници скупа из различитих институција бавити наставом кинеског језика у БиХ.

Она је навела да ће на конференцији бити ријечи о томе како превазићи одређене изазове који су присутни зато што кинески језик није дуго изучаван у БиХ, међу којима је, прије свега, мањак литературе на овом језику.

Продекан за наставу на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Вук Вучетић истакао је да је изузетно значајно одржавање прве синолошке конференције и да је то велики допринос развоју синолошке науке и истраживачких процеса на овом факултету.

Вучетић је изразио наду да ће конференција прерасти у традиционалну и да ће наредних година имати више учесника са ових простора, али и из региона.

„Ово је велики корак за наш факултет и Универзитет“, нагласио је Вучетић.

Према његовим ријечима, овакви сусрети су један од начина да се прикупи већи број стручних и научних радова из ове области, обогати литература и студентима обезбиједе што квалитетнији услови студирања.

Вучетић се нада да ће ова конференција мотивисати оне који размишљају о томе да студирају синологију на Филозофском факултету у Источном Сарајеву.

 

/СРНА/