Додик: До краја јуна споразум о мирном раздруживању – 057.гр

0
238

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће до краја јуна Република Српска Федерацији БиХ /ФБиХ/ понудити споразум о мирном раздруживању, који ће садржавати и аналитички дио о угрожавању Дејтонског мировног споразума.

Нагласивши да је Влада Републике Српске данас донијела одлуку да именује Радну групу за израду споразума о мирном раздруживању са ФБиХ, Додик је рекао да Српска има право на ту иницијативу која је заснована на Уставу и Дејтонском мировном споразуму.

„То је дио континуитета обавеза и ми смо рекли да ћемо у току 30 дана то урадити и урадићемо“, рекао је Додик новинарима на Палама.

Додик је истакао да ће до краја јуна бити сачињена анализа краха Дејтонског мировног споразума, који је „остао само у сегментима“.

„Многе ствари нису уставне у овој земљи и рећи ћемо да ми не можемо да останемо у тој заједници у коју смо раније унијели своју територију, своју надлежност и самосталност. Имамо право на то, без обзира што Американци измишљају и мисле да их се неко боји. Нису они безопасан противник, знају они свашта урадити, али то не значи да су у праву“, нагласио је он.

Додик је подсјетио да је Република Српска у састав БиХ ушла као независна територија која је имала сва обиљежја државе.

„Ови принципи из Женеве и Њујорка су рекли да је Република Српска фактор и субјект и страна Дејтонског мировног споразума. Република Српска је задржана као страна која може заједно са ФБиХ да чак мијења Дејтонски споразум и ниједна друга структура то не може“, рекао је Додик.

Он каже да за би све што би се урадило у БиХ био неопходан споразум Републике Српске и ФБиХ, да ли да се концентрише или да се раздружи.

„Ми рачунамо да ће то ФБиХ дочекати на звоно, да ће негативно поступати, али разумијемо зашто, јер они желе од Парламентарне скупштине БиХ да направе парламент и скупштину која одлучује, а то је збир парламената и то није уобичајен парламент, а од Савјета министара покушавају да направе владу БиХ. Ни једно, ни друго није тачно“, нагласио је Додик.

Да је неко мислио да БиХ треба да буде озбиљна држава, истакао је Додик, онда не би правио Парламентарну скупштину.

„Ми у континуитету одржавамо сједнице, доносимо закључке, радимо смишљено да се акумулира то незадовољство и да се кроз аналитички приступ види да ми 10 година на то упозоравамо, а да нико то неће реално да прихвати“, закључио је Додик.

/СРНА/