Соколачки гимназијалци опет заједно после 70.година – 057.гр

0
756

Прошло је пуних 70 година од када је друга генерација матураната Ниже реалне гимназије у Сокоцу изашла из школских клупа. Била је то генерација врсних људи, који су своје успјехе низали на свим пољима. Сјећајући се лијепих времена, дружења и људи који више нису међу њиховом дружином, ученици рођени од 1935. па до 1941. године, а који су ову школу похађали у периоду од 1950. до 1954. године, јуче су прославили 70 година матуре.

Организатор овог скупа Стево Јовановић који се након животних путовања вратио у Соколац, мјесто гдје је рођен, подсјетио је да су Нижу реалну гимназију завршила 42 ученика, данас се окупило само њих деветорица.

  • Наша генерација није припадала деци великих родитеља, као што је то данас. Ми смо васпитани генерацијски. Нама мајке и очеви нису имали времена да посвете пажњу, јер је такав био живот. Садашњи образовни систем је потпуно заказао и ван сваког је разума, свуда смо погрешили. Када немате прецизан пут и идеологију тешко је одабрати прави пут – рекао је Стево. 
Фото: Инфо центар Соколац

На прославу матуре дошла су и два најбоља друга, све ове године живота. Петар Пилиндавић који је рођен 1936. године у Кнежини и Милош Голишевић са Хан Пијеска.

  • Све ово људи који су данас присутни су дубоко загазили у девету деценију. Хвала Богу сви смо још на ногама и крепки што би се рекло. Велика је част и велика је срећа да се ми у овим годинама сакупљамо, дружимо и да обиљежимо златни јубилеј, који је изњедрио генерацију која је била врсна у свим областима рада, културе, политике. На свим пољима успјешни. Никада нисмо друге угњетавали, него смо жељели сваком све најбоље. Били смо увијек задовољни оним што имамо али смо тежили да идемо корак, два напријед – рекао је Петар.

Он се присјетио прве успомене из далеких дана.

  • Били смо прва генерација у новој школи. И са ове дистанце гледам те мале дјечаке и дјевојчице босоноге, пуне љубави и жеље да буде боље.

Када је са радом почела гимназија у Сокоцу за Милоша Голишевића то је представљало све универзитете свијета.

  • Својим унуцима и праунуцима када причам нико не може схватити каква су то времена била. Ми смо запамтили и Други свјетски рат. Након тога је било лијепих времена и лијепог друштва.
Фото: Инфо центар Соколац

Љубомир Делић који је прославио 70 година матуре рођен је 1937. године.

  • Драго ми је што се састајемо овако бар једном годишње. Гледајући са моје стране, то је било много дружења. Данас је другачије, свака генерација има своје и много ми је жао, што нам је омладина попримила западног стила, који није добар за нас и нашу дјецу.

Окупљање је протекло у пријатном разговору и здравици. Обиласку мјеста која их сјећају на младост и евоцирању успомена на времена којих више нема.

 

/Инфо Центра Соколац/