Данас обиљежавање Дана одбране Илиџе – 057.gr

0
148

 

Борачка организација „Илиџански борац“ обиљежиће Дан одбране од другог напада такозване Армије БиХ на Илиџу у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Парастос погинулим борцима у нападима такозване Армије БиХ на Илиџу 22. априла и 14. маја 1992. године биће служен данас у 11.00 часова у Храму Светог Саве у Блажују, а потом ће у 12.30 часова бити одржана свечана академија у Културном центру Источно Сарајево.

Први напад такозване Армије БиХ догодио се 22. априла 1992. године, када је погинуло 12 српских родољуба, а за одбрану Илиџе током Одбрамбено-отаџбинског рата живот су положила 1.064 борца Војске Републике Српске.

Од погинула 1.064 борца, њих 560 били су припадници Илиџанске бригаде, која је бранила своје подручје од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

Илиџанска бригада била је бастион Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске и дала је огроман допринос у одбрани Републике Српске, саопштено је из „Илиџанског борца“.

Српско становништво са Илиџе је исељено након Дејтонског мировног споразума, јер је одбрањено подручје припало Федерацији БиХ, а сјећање на подвиг бораца и жртве цивиле чува и његује Борачка организација „Илиџански борац

/Катера/