„Вече фруле“ у Палама и концерт Биље Крстић – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
171

На Палама је синоћ одржано „Вече фруле“ на којем су фрулаши Драган Срдановић и Светозар Шутић показали умијеће и промовисали један од најстаријих српских инструмената, као и концерт етно-пјевачице Биљане Крстић са оркестром „Бистрик“, чиме је завршена манифестација „Сретењске свечаности“.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је данас један од најљепших тренутака за становнике Републике Српске када заједно прослављају Дан државности Србије чиме се показује јединство и традиционалне вриједности.

„Вечерашњим концертом и ватрометом широм Српске показујемо колико нам је стало да смо заједно. На тај начин показујемо да је српски народ једно и окупљен око своје матице Србије“, истакао је Југовић и захвалио народу Србије за све донације Српској.

Директор Културно-спортског центра Пале Славка Брезо рекла је новинарима да трећи пут прослављају хришћански празник – Сретење Господњег чији је значај велики, како духовни, тако и национални.

Она је истакла да ће сви заједно вечерас са сцене и са Пала послати поруку будућим генерацијама да морају да раде на јединству Републике Српске и Србије, као и да ће Срби Сретење славити гд‌је год се налазе и живе.

Брезова је навела да су се ове године потрудили да тродневни програм буде богатији у односу на претходне године, те захвалила свим учесницима манифестације „Сретењске свечаности“, а посебно општинској Борачкој организацији, општини Пале и граду Источно Сарајево.

Биљана Крстић рекла је новинарима прије почетка концерта да ће гледати да направе лијеп колаж пјесама од њиховог првог до шестог албума, те да су на Палама посљедњи пут били 2005. године.

„Биће традиционалне пјесме које иначе `Бистрик` изводи на концертима, али овога пута смо се одредили за неке пјесме које су познатије. Биће и акапел пјесама које ће нас три да отпјевамо под називом `Три девојке збор збориле`“, навела је Крстићева.

Она је изразила задовољство због тога што се на Палама чува фрула као традиционални национални инструмент, те захвалила Културно-спортском центру за позив јер захваљујући њима учествује на дивној манифестацији која његује звук фруле.

Крстићева је истакла да оркестар „Бистрик“ постоји 22 године на сцени чији је циљ и пут да традиционалу музику преведу у савремени израз.

„Много ме радује што међу младима има доста заинтересованих за традиционалну музику, али ме некада не радује када обраде традиционалну музику, јер ми се чини да знају одлутати. Требало би да се сви негд‌је усмјере, надограђују“, навела је Крстићева.

Крстићева је рекла да прво што би вољела да уради јесте да традиционална музика или музички фолклор буде обавезно предмет у основној и средњој школи.

Студент друге године Архитектонског факултета у Београду Светозар Шутић рекао је да фрулу свира 11 година и изразио задовољство што је тај инструмент напредовао.

Драган Срдановић са Пала рекао је да је фрулаш аматер, да је фрула нешто што се воли, те да су кроз ову локалну заједницу продефиловали најбољи фрулаши Балкана – од Боре Дугића, па до оних најмлађих.

„Вечери фруле“ и концерту, који је одржан у Културно-спортском центру Пале, присуствовали су новоименовани амбасадор Србије у БиХ Иван Тодоров, представници општине Пале, града Источно Сарајево, Српске православне цркве, представници јавног, културног и политичког живота, као и многи љубитељи традиционалне музике.

/СРНА/