Дан када су усташе поклале 52 српска ученика – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
126
 У Основној школи „Ђура Јакшић“ у бањалучком насељу Шарговац служен је парастос и одржан час поводом 82 године од страдања 52 ученика те школа, која су на мучки начин усташе убиле на данашњи дан 1942. године.

Голготу коју су прошли српски ђаци, приказана је кроз историјски час који су извели ученици ове школе послије служења парастоса.

Директор ОШ „Ђура Јакшић“ Дарко Томић рекао је да су се окупили  да одају почаст страдалим ученицима.

– Не могу себи све ове године да појасним какав је то људски ум који може да нареди да се побију дјеца – рекао је Томић.

Додао је да је част што све више народа долази да ода почаст страдалима.

– Морамо извући поуку и не смије се ништа дешавати слично – навео је он.

Болан час и овакви догађаји ће се чувати док је свијета и вијека, рекла је министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић. Навела је да је историја учитељица живота и нажалост се понављала кроз вијекове.

– Овај мјесец смо почели са даном сјећања на невино страдале у Другом свјетском рату, како у Дракулићу, тако и у Шарговцу – додала је Стојичићева.

Желим сјећање живи вјечно и да не дође до заборава, навела је она.

Градоначелник Драшко Станивуковић истакао је да је 7. фебруар мрачан датум у историји човјечанства.

– Помолили смо се за 52 анђела. Намјера усташа је била да нас данас нема, али ту смо, поносмо стојимо, јачи него икада – рекао је Станивуковић додајући да се у дворишту ове школе прије 82 године пролило много крви, али да је сада ту много нових живота и ученика.

/Глас Српске/