По 1200 КМ за новорођенчад у Рогатици – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
182

Скупштина општине Рогатица усвојила је јуче приједлог одлуке о стимулисању наталитета за 2024. годину, према којој ће за свако новорођенче родитељима бити исплаћено 1.200 КМ, а за лијечење стерилитета до 5.000 КМ.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић истакао је да су наталитет и млади уопште најважнији циљ у његовој политици.

„Рогатица се, као и сва друга мјеста, бори са одласком становништва, али ми настојимо да то зауставимо колико смо у могућности и да онима који остају створимо услове за што бољи живот. Стимулисање наталитета један је од тих корака“, изјавио је Јагодић новинарима.

Јагодић је рекао да ће стимулисање наталитета и даље бити једно од најважнијих опредјељења рогатичке власти, а издвајања за те намјене и даље ће бити повећавана.

Предсједник Скупштине општине Рогатица Нинослав Прелић изјавио је Срни да је за наредну годину предвиђено да за свако новорођенче локална управа исплаћује једнократну помоћ од 1.200 КМ.

Он је рекао да ће општина за брачне парове који се лијече од стерилитета исплаћивати помоћ на име трошкова лијечења у 2024. до 5.000 КМ.

Прелић је нагласио да се овом одлуком о стимулисању наталитета за 2024. годину наставља подршка пронаталитетној политици, која се проводи и на републичком нивоу, као и подршка породичном животу у локалној заједници.

Он је истакао да је, између осталог, на данашњој сједници усвојена и одлука о утврђивању висине стопе пореза на непокретности за наредну годину.

Према његовим ријечима, стопа пореза на непокретности остала је иста – на нивоу од 0,10 одсто, односно 0,8 одсто за непокретности у којима се обавља производна дјелатност.

Одборници су данас усвојили и програм рада Скупштине општине Рогатица за 2024.годину.

/СРНА/