Da li će hotel „Borike“ vidjeti bolja vremena? – GLAS REGIJE.057

0
1446

Hotel „Borike“ na Borikkama do samo prije nepunih desetak godina bio je biser rogatičkog, pa donekle i turizma Republike Srpske i BiH. U njega i na Borike, nekada opštinskog centra, se rado dolazilo i sa zadovoljstvom odlazilo.

Ali, zla sudbina se poigrala sa hotelom i Borikama nekada opštinskog centra, a sada sjedišta jedne od teritorijalno najvećih mjesnih zajednica u Rogatici. Hotel ne radi i propada već skoro deset godina. Navodno, ugušili ga dugovi banka i neriješeno pitanje vlasnika, a Borike ostale bez jedinog hotela i svog stogodišnjaka isatoimene ergele konja bosansko-brdske i arapske pasmine.

Za razliku od ergele koja je nestala za sva vremena, hotel bi, nadaju se Boričani, a sigurno i svi žitelji opštine Rogatica, mogao ponovo otvoriti vrata namjernim i slučajnim gostima. Nagovještava to novi javni poziv, pa i putem „Glasa Srpske“, MF banke iz Banja Luke kojim nude na prodaju više različitih privrednih, trgovinskih, stambenih i drugih objekata.

Među njima je i hotel „Borike“ sa svim pripadajućim sadržajima. Radi se o objelktu koji je građen 1974. godine uz nekoliko kasnijih „šminkanja“sa prilično dosta uloženih finansijskih sredstava iznutra i sa vana sa 272 kvadratna metra ugostiteljsko-turističke namjene. Tu je i prekrasni okoliš sa skoro 2000 kvadrata uglavnom mlade borove šume sa proplancima bogom danim za šetnju i liječenje duše i tijela na nadmorkoj visini od 1100 metara, po početnoj cijeni od svega 120.000 maraka, koliko se već u Rogatici cijene iole bolje porodične kuće.

U samom hotelu, koji je nekada imao „B“ kategoriju sa 35 ležajeva u najvećim dijelom dvokrevetnim sobama i velikom apartmanu, udaljenom od Rogatice 16 kilometara solidnog asfaltnog puta, a tu su još crkva svetih apostola Petra i Pavla, zgrada osmogodišnje škole, ambulanta, pošta, i po jedna kafana, trgovinska radnja i stočna pijaca, koja radi svakog četvrtka u neđelji.

Tekst i foto: Sreten Mitrović