Да ли ће хотел „Борике“ видјети боља времена? – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
1344

Хотел „Борике“ на Бориккама до само прије непуних десетак година био је бисер рогатичког, па донекле и туризма Републике Српске и БиХ. У њега и на Борике, некада општинског центра, се радо долазило и са задовољством одлазило.

Али, зла судбина се поиграла са хотелом и Борикама некада општинског центра, а сада сједишта једне од територијално највећих мјесних заједница у Рогатици. Хотел не ради и пропада већ скоро десет година. Наводно, угушили га дугови банка и неријешено питање власника, а Борике остале без јединог хотела и свог стогодишњака исатоимене ергеле коња босанско-брдске и арапске пасмине.

За разлику од ергеле која је нестала за сва времена, хотел би, надају се Боричани, а сигурно и сви житељи општине Рогатица, могао поново отворити врата намјерним и случајним гостима. Наговјештава то нови јавни позив, па и путем „Гласа Српске“, МФ банке из Бања Луке којим нуде на продају више различитих привредних, трговинских, стамбених и других објеката.

Међу њима је и хотел „Борике“ са свим припадајућим садржајима. Ради се о објелкту који је грађен 1974. године уз неколико каснијих „шминкања“са прилично доста уложених финансијских средстава изнутра и са вана са 272 квадратна метра угоститељско-туристичке намјене. Ту је и прекрасни околиш са скоро 2000 квадрата углавном младе борове шуме са пропланцима богом даним за шетњу и лијечење душе и тијела на надморкој висини од 1100 метара, по почетној цијени од свега 120.000 марака, колико се већ у Рогатици цијене иоле боље породичне куће.

У самом хотелу, који је некада имао „Б“ категорију са 35 лежајева у највећим дијелом двокреветним собама и великом апартману, удаљеном од Рогатице 16 километара солидног асфалтног пута, а ту су још црква светих апостола Петра и Павла, зграда осмогодишње школе, амбуланта, пошта, и по једна кафана, трговинска радња и сточна пијаца, која ради сваког четвртка у неђељи.

Текст и фото: Сретен Митровић