ШГ „Романија“-Соколац: У току јесење пошумљавање 66.250 садница – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
470

На подручју којим газдује Шумско газдинство „Романија“ Соколац у току је пошумљавање, а у плану је да ове јесени буде засађено 66.250 садница на више локалитета у четири радне јединице и једној шумској управи.

фотографија уступљена Инфо центру Соколац

Технички директор Шумског газдинства „Романија“ Горан Косорић прецизирао је да ће у пошумљавању голети бити засађено 59.950 садница, док ће се у попуњавању пошумљених површина смрче засадити 1.800 садница на локалитету Омар – Радна јединица Каљина.

  • Истовремено радимо пошумљавање садњом садница унутар високих шума у Радној јединици Палеж, гдје је планирано да се засади 4.500 садница. Пошумљавање голети врши се на локалитетима Павичићи, Неправдићи, Кула, Шенковићи, Хреша и Тврдимићи на више одјела. Ради се о садницама смрче, бијелог бора, букве и храста – казао је Косорић.
фотографија уступљена Инфо центру Соколац

Према његовим ријечима, јесење пошумљавање се ранијих година вршило углавном у мјесецу октобру, али се ове године због лоших временских прилика помјерило за новембар. Осим лоших временских услова, дошло је и до кашњења у испоруци садног материјала из расадника.

Косорић је подсјетио да је веома битно пошумљавање и обнављање већ пошумљених површина, те да на годишњем нивоу ово газдинство током прољећа и јесени засади између 100.000 и 130.000 садница.

  • Забиљежено је велико сушење смрче у периоду од 2014. до 2017. године на овим локалитетима, па обично попуњавамо те површине унутар високих шума. Морам нагласити да је најбоље кад природа сама пошумљава, али ми смо принуђени да то извршимо на овај начин – навео је он.
фотографија уступљена Инфо центру Соколац

У пошумљавању учествује око 70 радника Шумског газдинства „Романија“ дневно, који се по договору расподијеле у зависности од својих радних обавеза.

 

/ИЦ-СОКОЛАЦ/