Посjета делегације руске амбасаде у БиХ СШЦ „Пале“ -ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
511

Представници Амбасаде Руске Федерације у БиХ и „Руског дома“ из Београда посјетили су Средњошколски центар „Пале“ у уторак, 14. новембра, 2023. године.

У оквиру посјете представљени су конкурси за пријем држављана Републике Српске на школовање у 2023/2024. академској години, а о трошку федералног буџета у образовним институцијама за високо образовање у Руској Федерацији, као и друге доступне активности за младе, међу којима је велики Фестивал омладине у Сочију наредне године.

Георгиј Енгелрардт, виши савјетник Центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду, представио је програме стипендирања за бесплатно школовање студаната из Републике Српске у Руској Федерацији, као и универзитете и студијске програме који постоје на територији Русије од Калининграда до Владивостока.

Споменити су и примјери успјешне руско-српске међууниверзитетске сарадње, преко којих и студенти локалних високошколских установа могу да одлазе на стручно усавршавање у Русију.

Јуриј Пичугин, савјетник амбасаде Руске Федерације у БиХ за научну, културну и образовну сарадњу, представио је пројекат у који средњошколци већ могу да се укључе – Свјетски фестивал омладине у Сочију 2024. године.

Такође, на састанку је истакнут и значај изучавања руског језика у основним и средњим школама у Републици Српској.

И поред низа изазова са којима се суочавају русисти у Српској, посљедњих година јавља се све већа жеља за учењем руског језика, а интересовање је у порасту посебно код младих.

Сњежана Малбашић, професор руског језика и књижевности, мишљења је да не можемо да будемо задовољни распрострањеношћу изучавања руског језика у Републици Српској, али ни српског у Русији.

„Руски језик је данас пут ка руској умјетности, науци, култури и руском друштву. Потпуно је неприродно када се Србин и Рус сретну да разговарају на енглеском језику. Стога наша Влада и Министарство треба да посвете још већу пажњу изучавању руског језика и културе“.

Представници Амбасаде и Руског дома нагласили су да ће успјешна сарадња у области образовања и културе са Средњошколским центром „Пале“ бити настављена и у наредном периоду, у обостраном интересу Републике Српске и Руске Федерације.

(www.palelive.com / Стефан Малбашић)