На Сокоцу данас обиљежавање Дана примирја у Првом свјетском рату – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
193

На Сокоцу ће данас бити обиљежен Дан примирја у Првом свјетском рату, полагањем вијенаца код Споменика солунском добровољцу на коме су уписана имена 363 бораца из овог краја, учесника у ослободилачким ратовима Србије од 1912-19818. године.

Организатори обиљежавања овог значајног датума су Удружење потомака и поштовалаца добровољаца у одбрамбеним ратовима Србије од 1912-1918. године и општина Соколац.

Како су организатори рекли Срни, сутра ће вијенце на Споменик солунском добровољцу положити представник Амбасаде Србије у БиХ, као и делегације Удружења потомака и поштовалаца добровољаца у одбрамбеним ратовима Србије од 1912-1918. године и општине Соколац.

Споменик српском добровољцу постављен је на Сокоцу крајем 2008. године по узору на обиљежје српском ратнику који се налази испред цркве Ружице на Калемегдану.

Дан примирја у Првом свјетском рату обиљежава се 11. новембра када су силе Антанте у Француској потписале примирје са Њемачком, чиме је 1918. године завршен Велики рат.

У знак сјећања на жртве Великог рата на реверу се носи цвијет Наталијине рамонде.

Соколачко Удружење потомака и поштовалаца добровољаца у одбрамбеним ратовима Србије од 1912. до 1918, сваке године организује обиљежавање 15. септембра Дана првог пробоја Солунског фронта, када се слави и заједнички празник Дан српског јединства, слободе и националне заставе и 11. новембар – Дан потписивања примирја у Великом рату.

/Срна/