Село Камен: Парастос за 31 сељана које су побиле усташе – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
467

У рогатичком селу Камен на гробљу Млакуша јуче је освештана надгробна спомен-плоча и служен парастос за 31 српског цивила које су мучки убиле усташе из сусједних села 11. октобра 1943. године и обиљежено 80 година од овог покоља.

Након освештања и парастоса за душе пострадалих, протојереј-ставрофор Новица Ћебић рекао је да је тог дана од злочиначке руке мученички страдала српска нејач.

„Само зато што су Христови и крштени у име Господа и Свете Тројице, носили хришћанско име и Христову Божију благодет“, истакао је Ћебић.

Зоран Спајић из Организационог одбора за изградњу спомен-плоче са именима страдалих и обиљежавање 80 година од страдања 31 цивила, 13 жртава из фамилије Бандић, осам из Спајића, шест из Јањића и по једна жртва из Којића, Лучића, Драшковића и Беговића, захвалио је свима који су учестовали у активностима постављања спомен-плоче и организовању помена, а посебно људима који су уредили сеоско гробље Млакуша и радили на постављању надгробне плоче.

Он је нагласио да су сви страдали у овом покољу имали појединачне споменике, али је идеја њихових потомака била да обезбиједе заједничко обиљежје са именима страдалих и да се расељени заједно окупе, да потомцима пренесу истину о том страдању предака.

Горан Козић из сусједног села, који се бавио истраживањем страдања српског народа у овом крају, у обраћању окупљенима је истакао да је овај стравичан злочин над цивилима у селу Камен и сличан у неколико припадајућих заселака починио дио озлоглашене „Вражије дивизије“.

Он сматра да је разлог за страдање недужног народа на подручју ширег подручја Тетиме, у околини Рогатице, био у интересној расподјели БиХ по успостављању Независне Државе Хрватске које се нашло у демаркационој линији између италијанских и њемачко-усташких снага, те да је у овом случају једна јединица из околине Бурсића и Адровића кренула ка Месићима, те убијала све, већином дјецу, жене и старије особе.

Козић је нагласио да је порука овог окупљања поводом обиљежавања 80 година од страдања невиних у селу Камен то да се морају чувати, бранити и његовати вриједности српског народа.

Јадран Бандић рекао је да су невино побијени преци у срцима њихових потомака и да им то сјећање нико не може отети.

„Најважније је да у нама нема зла. Ми напредујемо и завјетујемо се нашим невино страдалим прецима да ће бити још доктората, да ова младост напредује и да је то наш пут“, поручио је Бандић.

Радиша Бандић са Пала, поријеклом из села Камен, рекао је Срни да је његов отац Милорад, тада четрнаестогодишњи дјечак, једини преживјели у покољу у овом селу, јер је успио да побјегне кроз прозор након што је дошао свијести послије поготка у чело.

Бандић је нагласио да је бројне животе мјештана сусједних заселака спасила његова сестра Дара која је бјежећи од усташа обавјештавала мјештане да је почињен покољ у селу Камен.

Осамдесетогодишњи Милован Јањић рекао је Срни да се сваке године на дан страдања присјећа приче своје мајке којој је припадник озлоглашене јединице – комшија из сусједног села заклао оца Мијата у кући пред дјецом.

У овом селу код Рогатице данас су стално насељене двије породице, а Зоран Спајић из Организационог одбора рекао је да се за изградњу кућа и викендица пријавило око 15 породица, које од општине Рогатица очекују да им обезбиједи струју и пратеће услове потребне да Камен оживи, упркос тешкој историји, покољу у Другом свјетском рату и попаљеном и уништеном у протеклом Одбрамбено-отаџбинском.

До Камена се стиже вожњом двадесетак километара локалним асфалтираним путем од којег је прилазни до дијела села у дужини од 1.200 метара макадамски.

 

/СРНА/