Бјелици нејасно зашто скупштинска већина неће да усвоји буџет који води у додатни минус – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
708

Одборници Скупштине општине Соколац нису данас усвојили одлуку о извршењу буџета општине за првих шест мјесеци ове године, у којем је забиљежен дефицит у износу од 1.597.960 КМ.

У образложењу одлуке наводи се да укупни буџетски приходи и примици за нефинансијску имовину у овом периоду износе 3.753.270 КМ, а укупни буџетски расходи и издаци 5.351.230 КМ.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је новинарима да одборници скупштинске већине већ три године не прихватају извршење буџета, а гласају за буџет који креира та већина.

„Тачно је да су проблеми код извршења буџета и имамо дефицит, јер су ове године смањени приходи од ПДВ-а и други приходи су пали“, навео је Бјелица након сједнице.

Он је рекао да није било сагласности скупштинске већине ни када је ријеч о продаји замљишта на Романији, гдје је донесен План парцелизације и припремљени локацијски услови.

Бјелица се нада да ће скупштинска већина прихватити ребаланс буџета, у којима се очекује и смањење неких ставки код одређених грантова.

„Све ово је настало због неразумијевања скупштинске већине, ни око изгласавања рефинасирања обавеза није изгласан репрограм за шта сам имао сагласност ресорних министарстава у Влади Српске и није дозвољена продаја земљишта у туристичком комплексу на Романији“, рекао је Бјелица.

Бјелица је нагласио да је укупно кредитно задужење општине Соколац 8.466.450 КМ, што је око 14,5 одсто и што значи, како каже, да се општина може задужити за још око пет одсто, те додао да би на тај начин локална управа могла да ријеши неликвидност.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић појаснио је да одборници скупштинске већине нису подржали извршење општинског буџета у првој половини ове године због дефицита од око 1.600.000 КМ.

На данашњој сједници дата је сагласност на цјеновник услуга испоруке топлотне енергије, према којем ће корисници за стамбене просторије плаћати 1,32 КМ по метру квадратном без ПДВ-а, васпитно-образовне и здравствени простори 1,71 КМ, а пословни простори 3,21 КМ.

Одборници су усвојили одлуку о Стратегији развоја социјалног становања на подручју ове општине за период 2023-2030. године

Соколац – Скупштина општине Соколац

Донесена је и одлука према којој је за члана Општинске изборне комисије Соколац именована Јелена Ђурковић, која ће бити прослијеђена Централној изборној комисији БиХ на давање сагласности.