Традиционална манифестација “Дани Душка Трифуновића” – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
658

Традиционална манифестација “Дани Душка Трифуновића” почеће данас на Палама у част књижевника, пјесника и телевизијског аутора.

Прве вечери манифестације која траје до четвртка, 14. септембра, у 20.00 часова биће одржано музичко-поетско вече са глумцем Иваном Босиљчићем под називом “Наше вече”, најављено је из Културно-спортског центра Пале.

Програм за одрасле “Буквално так” биће одржан у сриједу, 13. септембра, у сали Културног центра Пале, а исте вечери од 19.00 часова на манифестацији ће учествовати пјесници, писци и књижевници Бранко Перић, Горан Врачар, Мира Булатовић, Сњежана Галинац и Александра Шаренац.

Током вечери биће представљена и књига “Твој нас уздиже стих” аутора Бранка Перића, а у музичком дијелу програма учествоваће и Музички ансамбл “Пале”.

Књижевници Александра Шаренац и Мира Булатовић, 14. септембра у 11.00 часова одржаће са ученицима основних школа са подручја града Источно Сарајево програм за ђецу под називом “Дјеци у част”.

Истог дана, програм ће бити настављен проглашењем побједника и додјелом награда за финалисте конкурса за најбољи литерарни рад о теми “Срце је чудна звијер” у сали Културног центра Пале.

У забавном дијелу програма учествоваће ученици паљанског одјељења Школе за основно музичко образовање Источно Сарајево.

“Дани Душка Трифуновића” дио су манифестације “Дани Источног Сарајева” у част Дана и градске славе – Светог Петра Дабробосанског, те прославе 30 година од оснивања града.

Програм у оквиру “Дана Источног Сарајева” чији је организатор Градска управа почео је 10. септембра и трајаће до недјеље, 17. септембра – када се прославља Свети Петар Дабробосански.

Душко Трифуновић рођен је у Сијековцу, код Брода, 1933. године. Прву књигу Трифуновић је издао са 25 година по доласку у Сарајево. Он је написао око 20 књига поезије, четири романа и неколико драма, а сматра се заслужним за креирање “сарајевске рокенрол школе”.

Трифуновић је аутор текстова пјесама најпознатијих пјевача и рок група некадашње Југославије, међу којима су “Бијело дугме”, “Индекси”, Здравко Чолић и Арсен Дедић.

Трифуновић ће остати упамћен и као аутор култне емисије на Телевизији Сарајево “Шта дјеца знају о завичају”.

По избијању рата у БиХ 1992. године, Трифуновић је избјегао у Нови Сад гдје је и умро 2006. Он је сахрањен у Сремским Карловцима.

Извор: СРНА