Tradicionalna manifestacija “Dani Duška Trifunovića” – GLAS REGIJE.057

0
713

Tradicionalna manifestacija “Dani Duška Trifunovića” počeće danas na Palama u čast književnika, pjesnika i televizijskog autora.

Prve večeri manifestacije koja traje do četvrtka, 14. septembra, u 20.00 časova biće održano muzičko-poetsko veče sa glumcem Ivanom Bosiljčićem pod nazivom “Naše veče”, najavljeno je iz Kulturno-sportskog centra Pale.

Program za odrasle “Bukvalno tak” biće održan u srijedu, 13. septembra, u sali Kulturnog centra Pale, a iste večeri od 19.00 časova na manifestaciji će učestvovati pjesnici, pisci i književnici Branko Perić, Goran Vračar, Mira Bulatović, Snježana Galinac i Aleksandra Šarenac.

Tokom večeri biće predstavljena i knjiga “Tvoj nas uzdiže stih” autora Branka Perića, a u muzičkom dijelu programa učestvovaće i Muzički ansambl “Pale”.

Književnici Aleksandra Šarenac i Mira Bulatović, 14. septembra u 11.00 časova održaće sa učenicima osnovnih škola sa područja grada Istočno Sarajevo program za đecu pod nazivom “Djeci u čast”.

Istog dana, program će biti nastavljen proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada za finaliste konkursa za najbolji literarni rad o temi “Srce je čudna zvijer” u sali Kulturnog centra Pale.

U zabavnom dijelu programa učestvovaće učenici paljanskog odjeljenja Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Sarajevo.

“Dani Duška Trifunovića” dio su manifestacije “Dani Istočnog Sarajeva” u čast Dana i gradske slave – Svetog Petra Dabrobosanskog, te proslave 30 godina od osnivanja grada.

Program u okviru “Dana Istočnog Sarajeva” čiji je organizator Gradska uprava počeo je 10. septembra i trajaće do nedjelje, 17. septembra – kada se proslavlja Sveti Petar Dabrobosanski.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu, kod Broda, 1933. godine. Prvu knjigu Trifunović je izdao sa 25 godina po dolasku u Sarajevo. On je napisao oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje “sarajevske rokenrol škole”.

Trifunović je autor tekstova pjesama najpoznatijih pjevača i rok grupa nekadašnje Jugoslavije, među kojima su “Bijelo dugme”, “Indeksi”, Zdravko Čolić i Arsen Dedić.

Trifunović će ostati upamćen i kao autor kultne emisije na Televiziji Sarajevo “Šta djeca znaju o zavičaju”.

Po izbijanju rata u BiH 1992. godine, Trifunović je izbjegao u Novi Sad gdje je i umro 2006. On je sahranjen u Sremskim Karlovcima.

Izvor: SRNA