Препорука: Проведи планински викенд на Романији – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
1184

Највеће насеље подно Романије су Пале, мјесто које, због близине Јахорине, Равне планине и Романије те обиља других природних ресурса, има велику перспективу за развој туризма.

Пењати се на Дјевојачке, Велике или Црвене (романијске) стијене, па чак и само ходање њиховим рубовима, је непоновљив доживљај (Уступљено Ал Јазеери)
Романија се налази источно од Сарајева. То је прелијепа шумовита површина, са елегантним стијенама које су одиграле врло важну улогу алпинизма. Први клинови забијени су управо у стијенама Романије, када су Драго Шефер и Војо Илић испењали први регистрирани алпинистички успон у Босни и Херцеговини. Бројни полазници алпинистичких школа чинили су прве метре управо на романијским вертикалама.

Пењати се на Дјевојачке, Велике или Црвене (романијске) стијене, па чак и само ходање њиховим рубовима, је непоновљив доживљај. Јединствени погледи и прегршт адреналина обиљежит ће доживљај који ћете пожељети поновити.

До планинарског дома “Црвене стијене” (ПД Гласинац) се долази путем који се одваја са регионалног пута Сарајево – Соколац (36 километара од Сарајева). Ако идете из правца Сарајева, одвојак је на десну страну, и након 4,5 километра сте на платоу испред дома, гдје је полазна тачка за успон на Лупоглав, највиши врх Романије.

Са асфалтног пута кренемо између кућа и викендица, широким макадамским путем који води кроз прелијепу зимзелену шуму, којом ћемо се кретати наредних три сата, све до врха. Свој први одмор можете направити на коти Гавранка, са које се пружа атрактиван поглед на остатак романијских стијена, као и планине Требевић, Јахорину, масиве Озрена, Бјелашнице и Трескавице. У наставку се крећете доле-горе, а можете се забављати брањем гљива, уживати у свјежем зраку и изненадним сусретима са шумском дивљачи.

Повратак је истим путем. Цјелодневну активност сте испунили са пређених 15-ак километара чистог задовољства. На крају туре сигурно ће вам пријати освјежење у планинарском дому “Црвене стијене”, који је још увијек на почетку туре, тамо гђе сте га и оставили.

висина исходишта: 1.400 метара

висина врха: 1.652 метара

висинска разлика: 252 метара

вријеме: Планинарски дом “Црвене стијене” – Велики Лупоглав: три сата; повратак: три сата (укупно: шест сати)

тура погодна за пјешачење, крпљарење, брање гљива; тежина: 3 (на скали тежине од 1 до 5).