Почиње 19. Свјетско првенство у кошарци – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
813
Спектакл може да почне! Свјетско кошаркашко првенство ће први пут бити одржано у три земље Филипинима, Јапану и Индонезији, а за наслов најбоље екипе на свијету бориће се 32 репрезентације.

Титулу шампиона брани Шпанија, а иако нису дошли у најјачем саставу главни фаворити за злато су Сједињене Америчке Државе. У кругу кандидата су још Француска, Шпанија, Аустралија, Канада, Словенија, Њемачка.

Први пут након дуги низ година Србија није међу фаворитима за освајање неке од медаља на шампионатима и та растерећеност може да буде њена највећа предност.

“Орлови” су послије дугог низа година испраћени без великих очекивања након бројних отказа. Изостанци Николе Јокића, Василија Мицића, Николе Калинића, Владимира Лучића и још неких играча значајно су смањили очекивања пред старт такмичења.

Србија ће покушати да избори пласман на Олимпијске игре, а за то је потребно да буде међу двије најбоље европске екипе по пласману. Екипа Светислава Пешића је везала побједе током припрема, а свакако да је главна узданица Богдан Богдановић, као и Никола Милутинов. “Орлови” су имали проблема у организацији игре на старту припрема, али је опоравак Стефана Јовића донио напредак у том сегменту. Оно што би могао да буде проблем је “заштита обруча” и линије за три поена, гдје је Србија имала проблема, посебно у дефанзивном скоку кад Милутинов није био на паркету.

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић изјавио је да екипа мора добро да отвори првенство и да више нема простора за грешке. Кошаркаши Србије у суботу од 14 часова играју са селекцијом Кине.

– Први меч је најважнији. Прва утакмица између два тима је била пријатељска, играћемо против доброг тима са добром организацијом у одбрани. Очекујемо тешку утакмицу. Ово сада није пријатељски меч, већ званични. Нема више простора за грешке. Наше очекивање је да започнемо турнир и да направимо добре резултате у групи. Играмо против три ривала, то су Порторико, Судан и Кина. Наш други циљ се није ни променио, хоћемо да играмо на Олимпијским играма у Паризу, то је наш циљ и мотивација – изјавио је Пешић.

Капитен репрезентације Богдан Богдановић је изјавио да се прилагодио новој улози.

– Узбуђени смо што смо овде, имали смо добре, тешке припреме, али срећни смо што смо ту и што почиње такмичење. Знамо шта морамо да урадимо и спремни смо. Када сам на терену, играчи ме гледају. Имам фокус на одбрани, тако је и овде и у Атланти. Ово ће бити велико искуство за мене. Сваки противник дође добро припремљен и види ово као шансу да игра и представљају државу. Зато смо и ми овде, радујемо се изазову и урадићемо све да обрадујемо народ – закључио је капитен Србије.

Американци су упркос изостанку бројних звијезда направили веома квалитетан тим од играча који имају битне улоге у НБА лиги. Јасно је да ће ова екипа играти на поен више те да ће настојати да искористи своју брзину и физичку доминацију.

Селектор Стив Кер воли такву игру и у припремним мечевима, упркос појединим проблемима, Американци су показали своју снагу. Уз то имају и веома добар распоред. Ентони Едвардс и Тајрис Халибертон су преузели улогу лидера током припремних мечева. Једини мали недостатак је чињеница да се играчи и даље нису привикнули на ФИБА правила те да ниједан од њих до сада није играо на Мундобаскету.

Француска ће играти слично Американцима, али уз чињеницу да се ипак неће превише ослањати на шут за три поена, већ ће доста користити и своје центре Рудија Гобера и Матијаса Лесора, иза којег је сезона каријере. Лопта ће највише бити у рукама Евана Фурнијеа.

Актуелни свјетски шампион Шпанија долази са ослабљеним тимом, али сјајна тимска хемија и јасна хијерархија могу и те како да буду њени адути у борби за медаље. Ту су најискуснији Серхио Љуљ, Руди Фернандез и Виктор Клавер, који уз браћу Ернангомез могу да савладају готово сваког ривала, али је сигурно да ће се и те како осјетити изостанак Рики Рубија и Лоренца Брауна.

Аустралија је од 2016. играла три полуфинала и није успјела да дође до медаље. Овај пут поново имају веома моћан састав, а током припрема су велики проблем имали са изгубљеним лоптама. Словенци ће такође превођени Луком Дончићем бити један од фаворита за медаљу. Иако многи сматрају да немају довољно квалитетан тим, посебно на центарским позицијама, Словенци вјерују да ће уз добру енергију и тимски дух моћи све да надокнаде. Током припрема имали су проблема у мечевима гдје их није служио шут за три поена.

Канада игра брзу кошарку и на посјед више. Воле игру у транзицији и на индивидуални квалитет појединаца, а велики хендикеп је изостанак Џамала Мареја. Велики индивидуални квалитет могао би да буде и мач са двије оштрице, јер се чини да за Канаду не постоји опција Б за рјешавање напада. Свакако не треба заборавити ни селекцију Њемачке, као ни Доминикану које могу да помрсе рачуне фаворитима. Свој деби на свјетским првенствима имаће Грузија, Летонија, Зеленортска Острва и Јужни Судан.

Када је у питању систем такмичења, на турниру учествују 32 екипе, подијељене у осам група по четири селекције. Турнир ће почети првим кругом групне фазе од 25. до 30. августа. Прве двије екипе из сваке групе ће се квалификовати у други круг, док ће преостале двије играти у класификационој рунди за пласман од 17. до 32. мјеста. Систем друге фазе је такав да ће поново бити формиране групе које ће чинити прве двије екипе из сваке групе, а два најбоља тима ће изборити мјесто у четвртфиналу.

Мечеви ће бити играни у “Филипини арени” (капацитет 55.000 мјеста), затим “Моа арени” (15.000) те “Аранета колосеуму” (14.420), у Индонезији је дворана “Индонезија арена” (16.500) те у Јапану “Окинава арена” (10.000) .

Први пут на мундобаскетима судиће жене. Американке Ејми Бонер и Џена Рено и Мексиканка Бланка Бурнс дијелиће правду уз још 41 мушког судију, међу којима се налази и Александар Глишић из Србије те Адемир Зураповић из БиХ.

Србија је у групи са Кином, Порториком и Јуним Суданом.