Док ви објављујете слике са одмора, лопови вам вребају кућу – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
376

Статистички подаци показују да се највећи број провала догађа за вријеме годишњих одмора и у дане викенда када нисте у кући или стану.

Полицијска управа Источно Сарајево савјетује грађанима да у сезони годишњих одмора посебну пажњу посвете заштити своје имовине и предузму одређене мјере како она не би постала мета лопова.

Неке од мјера које можете предузети су да не спуштате ролетне до краја и не остављате прозоре и балконска врата отворене.

“Осигурајте додатно браве уколико сте у могућности, а кључеве стана, гаража и других објеката не остављајте испод отирача, у папучама или саксијама. Адекватно освијетлите унутрашњост и вањски дио, прилаз кући или стану путем сензорских свјетиљки, провјерите расвјету у хаосторима, као и браве на заједничким просторијама, подрумима и таванима”, савјетују из ПУ Источно Сарајево.

Уколико сте у могућности уградите додатну заштиту у виду аларма, помоћне браве или видео надзора. Такође, савјетује се да новац и накит повјерите банци или ближој родбини на чување током одмора.

“Уколико сте одсутни дуже обавијестите своје комшије о томе како би обратили више пажње на вашу имовину или је редовно обилазили, с времена на вријеме палили свјетло, подизали ролетне и тако оставили  утисак да стан није празан”, савјетују из полиције.

Не објављујте на друштвеним мрежама одлазак на путовање, фотографије и информације које показују да сте одсутни.

“Апелујемо на грађане да уколико чују изненадну буку, током одсуства комшија и примијете кретање сумњивих непознатих лица и возила у близини њихових станова, кућа и паркинг простора одмах позову полицију, позивом на бесплатан број 122 или пријавите у најближу полицијску станицу и тако заштите њихову али и сопствену имовину”, поручују из Полицијске управе Источно Сарајево.