И Мађари наоружавају Србију. Поклон од 66 оклопних транспортера – 057.гр

0
228
Суботица: у Републику Србију ушла железничка композиција са 50 оклопних борбених транспортера БТР-80А који ће појачати јединице Војске Србије
Ради се о оклопним возилима точкашима са погоном 8х8 која су наоружана совјетским/руским аутоматским топовима 2А72 калибра 30мм (КПБ Тула)
У плану је да се до краја ове године на 30 возила уради ремонт након чега ће ући у састав оклопно-извиђачког батаљона који се са штабом налази у Нишу (појачаће борбено-извиђачка оклопна возила БРДМ-2М).
Након тога се планира и интеграција савременог пакета опреме који ће повећати њихове способности на знатно виши ниво и по питању система за управљање ватром, командо-инфорационог система и повећања нивоа оклопне заштите.
** Треба истаћи да се наредног месеца очекује испорука још 16 возила овог типа тако да ће њихов укупан број нарасти на 66 јединица (више од 2 комплетна батаљона), где ће део бити употребљен за резервне делове.
У пропратном писму које је том приликом послао мађарски премијер Виктор Орбан издваја се висок ниво сарадње између две државе која је остварена захваљујући агилном руководству Републике Србије и пре свега њеном председнику Александру Вучићу.
/Борбени ефекти/