Обиљежена 21.година КУД-а „Сретење“ у Рогатици – 057.гр

0
221

Великим традиционалним годишњим концертом народних игара Културно-умјетничко друштво (КУД) „Сретење“, које ради при Црквеној општини Рогатица, синоћ је у спортској дворани у бившем привредном комплексу „Ротекс-Алпо“, пред већим бројем гладалаца, обиљежена је 21.годишњица рада овог аматерског културно-умјетничког колектива.

По благослову сада блаженопочившег митрополита Дабробосанског Николаја, уз велико залагање протојереја ставрофора Гвоздена Арамбашића, који посљедњих година богослужи у Сремској Митровици, а и ове године дошао је у Рогатицу да подржи и увелича наступ „својих“ кудоваца, 2003. године при Црквеној општини и цркви Свете Тројице у Рогатици, формирано је КУД-о са иманом „Сретење“.

Од тада па до данашњих дана „Сретење“ окупља већи број младих из Рогатице и околине. Дати су бројни концерти народних игара из свих српских крајева у Рогатици. Не ријетко, прелазило се и у сусједне општине али и границе Републике Српске и БиХ. Своје суграђане сваке године награђивали су великим годишњим концертом, какав је био и овај синошњи, кога су након поздрава садашњег предсједника протојереја ставрофора Зорана Јеринића и химни Републике Српске и Боже правде, отворили ветерани КУД-а из првих генерација посојања.

У колу, са мајицама на којим је исписано „Ветерани….“ било је пет парова. То су сада удате жене и ожењени бивши момци који су учили прве кораке народних игара у „Сретењу“ и показали да су их добро савладали одигравши коло кога су здушно поздравили гледаоци из препуног гледсалишта.

А онда, наступали су садашњи фолклористи, или они који ће временом бити, из „Сретења“ као слављеника. У таласу смјењивали су се пионири, јуниори и сениори уз општи утисак да КУД „Сретење“ има блиставу кадровску фолклорну будућност.

Уз домаће фолклористе, своје умијеће у игрању народних игара, исказали су и гости из КУД-а „Просвјета“ из Рудог, „Јахорина“ из Трнова, „Младост“ из Пала, чији је наступ и игра одушевила посебно у финишу у коме је био дио кореографије из јужне Србије, Врања и околине.

Посебан прилог слављу „Сретења“ дали су и чланови КУД-а „Славија“ из Источног Сарајева и стари познаници љубитеља фолклора у Рогатици, чланови КУД-а „ФРА“ (Фабрика резних алата) из Чачка, који је допринио да је ова манифестација добила и међународни карактер и зацементирала братске односе два културно-умјетничка друштва и народа Чачка и Рогатице.

/058/