Обиљежене 82 године од страдања више од 6.000 Срба – 057.гр

0
331

Српске подјеле нису потребне у овом турбулентном времену, већ треба радити на саборности, очувању Републике Српске и заједно са матицом Србијом сачувати српски род, поручено је данас из Старог Брода код Вишеграда гдје су обиљежене 82 године од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије.

У Старом Броду код Вишеграда данас је служен парастос код спомен-обиљежја, а потом су спуштене руже у ријеку Дрину. Присутни су били премијер Републике Српске Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, начелници општина Вишеград, Соколац, Ново Горажде, историчар Милош Ковић, представници борачких организација Горњодринске регије.

Током усташке офанзиве мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији. Један број људи утопио се у ријеци Дрини бјежећи од усташа.

Најмасовније убијање људи извршено је 22. марта 1942. године, али су убијања трајала до почетка маја те године.

Српске цивиле који су се нагомилали на обали напале су усташе, убијале их, мучиле, силовале жене и бацале у воду, а неки су, да би се спасили од усташког ножа, сами скакали у ледену Дрину.

Према изјавама свједока, један број људи од убијања су спасили Нијемци и „недићевци“.

Спомен-музеј старобродским жртвама освештан је у Старом Броду у септембру 2019. године. Постављено је 27 скулптура са 39 ликова, које симболизују збијег и улазак српских мајки са дјецом у наручју у набујалу Дрину.

Помен у Старом Броду организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

 

/СРНА/