Рогатица: Вуна иде у смеће – 057-гр

0
334

Међу узгаjивачима стоке, посебно оваца у општини Рогатица као изразито брдско.планинском подручју приведи се крају кампања шишања оваца. Ради се о сезонском „расхлађивању“ оваца међу којим је овдје углавном присутна оплемљена праменка са добрим руном.

Неки узгаивачи овај нимало лак и једноставан посао обављају у властитој режији, а добар број их, посебно у старијим домаћиствима, каквих је доста у овој општини, за то ангажују млађе и вјештије особе, најчешће жене, а не ријетко и вољне мушкарце, уз накнаду од најмање 5 марака по грлу ошишаних оваца. У неким случајевима цијене ишле и до 10 марака, прича се на Борикама и подручју Стјеница у којим се узгајају нојбоље овце.

Шишање оваца само је један, мањи, проблем сточара. Други, већи, је шта са вуном која се добије. Осим за властите скромне потребе, до прошле године нешто, најквалитетније вуне, откупљивано је за индустријске потребе на Сокоцу уз невјероватну цијену од свега 50 фенинга по килограму. И то је било боље него је бацати у сметље, како ће, по свему судећи, бити ове гоодине, прича Славко Пурковић из села Брезје код Стјеница, једини прави сељак, одборник, у актуелном сазиву Скупштине општине коме је пољопривреда и узгој оваца, којих у своме стаду има у просјеку око стотину грла, не рачунајући јагњад, основни извор средстава за његов и живот осталих чланова породице.

Ја ћу, казује он, ове године, као и већини ранијих, имати најмање 400 килограма вуне. Шта ћу са њом урадити још незнам. Из сусједног Сокоца стигла је вијест да и горе више неће бити откупа, а то значи да је то нови удар на иначе плитак џеп нас сточара, и да ћемо овај производ сељака морати бацати у смеће.

Вуна је, прича још Пурковић, од памтивијека била додатни извор прихда и зараде сељака. Идући за временом и да би себи олакшао и убрзао посао око шишања мојих у просјеку око 100 грла оваца, ја сам се „модернизовао“ и купио машину „на струју“. Лакше и брже ошишаћу овце, али шта ћу са вуном, пита се Пурковић.

Да се вуни лоше пише, доказ је и контејнер за смеће у Сељанима код Рогатице. Ових дана је био пун различитих џакова тек ошишане вуне. Грехота и срамота, прокоменталисали су сви који су то видјели?!

Текст и фото: Сретен Митровић