Данас је Мали Васкрс и Св.Василије Острошки – 057.гр

0
189

Данас се завршава такозвана Свијетла недеља, првих седам дана по Васкрсу. Ови дани имају посебано мјесто у српском народном вјеровању и за њих се везује мноштво обичаја. Данашњи дан, недеља, познат је и као „Мали Васкрс“.

Недеља по Васкрсу зове се још и Свијетла, Бијела или Томина недеља и посвећена је догађају јављања Исуса својим апостолима. Нарочито је био сумњичав „невјерни Тома“, па је Исус према вјеровању, на данашњи дан, прошао кроз затворена врата и рекао Томи да опипа његове ране. Тек тада је и овај апостол повјеровао у Христово васкрснуће.

Данашњи дан посвећен је чудотворцу Српске православне цркве – Светом Василију Острошком.

Његове мошти чувају се у манастиру Острог у Црној Гори као велика светиња, више од 300 година. Мјесто су ходочашћа за вјернике свих религија. Рођен као Стојан Јовановић у селу Мркоњићу у херцеговачком Поповом Пољу 1610. године.

Свети Василије замонашио се у требињском манастиру Успенија Богородице.

Убрзо је постао епископ. Најприје је боравио у Тврдошу, а потом прелази у Острог.

Неуморан у молитвама, посту и физичком труду Свети Василије мирно се упокојио на данашњи дан 1671. године.

Његове свете мошти чудотворне су до данас, па је народ било које вјере наставио да долази, налазећи исцјељења и у најтежим болестима и мукама.

Традиционални дан великог окупљања вјерника је баш 12. мај, али и Тројичин дан, када се одржава Велики народни сабор у Острогу.

Светитељу у част подигнуте су и бројне цркве задужбине. У Београду, у цркви цара Константина и царице Јелене на Вождовцу, чува се омофор Светог Василија.

Слави се и као крсна слава.