Руси напредују дубље у територију Украјине – 057.gr

0
420
Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је да се у Харковској области настављају одбрамбене борбе против покушаја руских снага да изведу офанзивне акције и напредују дубље у територију Украјине.

„У току су и борбе за насеља у пограничној зони, која су заправо била у сивој зони – Стрелечја, Пиљноје и Борисовка, као и у областима Олејниково и Огирцево“, наведено је у саопштењу, а преноси Униан.

Додаје се да украјинске одбрамбене снаге дјелују на припремљеним линијама одбране.

Руске снаге су јуче ујутро покушале да пробију одбрамбену линију украјинске војске у области Харкова, а за јачање одбране на том сектору фронта упућене су резервне јединице, наводи Униан.

Зеленски: Знамо за план

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је претходно да су руске трупе покушале да прошире операције против Украјине у области Харков.

„Главна је Харковска област. Руске трупе су данас покушале да прошире операције против Украјине“, рекао је Зеленски синоћ у видео поруци и истакао да су Оружане снаге Украјине ојачане у правцу Харкова.

„И дуж наше државне границе и дуж цијеле линије фронта увијек ћемо уништавати окупатора тако да осујетимо све руске офанзивне намјере“, рекао је он, преноси Интерфакс Украјина.

Зеленски је навео да се сада ради све што је потребно да се заштите све позиције, додајући да је истовремено важно да партнери подрже Кијев благовременим снабдијевањем.

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Олександар Сирски поднио је синоћ Зеленском извјештај о ситуацији на фронту, одбрани и јачању положаја, посебно у Харковској области и на правцу Часовог Јара.

Евакуисано становници Вовчанска

Становници украјинског пограничног града Вовчанска у Харковској области на истоку земље евакуисани су из својих домова у петак због руског напада тенковима.

Десетине становника Вовчанска и околних села евакуисани су током пауза у борбама на безбиједне локације, пренио је Ројтерс.

Главни патролни полицајац Вовчанска Олексиј Харковски рекао је да су руске снаге од четвртка за 24 сата испалиле неколико стотина артиљеријских пројектила и на десетине касетних бомби.

Харковски је истакао да руске трупе за сада нису ушле у Вовчанск.

/СРНА/