Државно земљиште у Рогатици чека обрадивост – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
172

Према подацима Одјељења за управљање локалним развојем, привреду и друштвене ђелатности на подручју општине Рогатица има укупно 1714 хектара земљишта у својини Републике Српске, у народу познатије као државно земљиште, рекао је начелник овог Одјељења Десимир Деспотовић.

Расуто је у 16 катастарских општина од Берковића у којим се налази 6 хектара до Чавчића у Жепи са непуних 17 хектара. Највише државног земљишта је на платоу Борике – 775 хектара, у катастарској општини Сјемећ 338, у Сељанима 131, Рогатици 1 и 2. 33 и тако редом.

До посљедњег рата највећи дио државног земљишта на Бориккама користило је Пољопривредно добро (ПД) „Борике“ за ратарску производњу и одржвање некад надалеко познате ергеле кона босанско-брдске и арапске пасмине коња, а било је нешто што је користила земљорадничка задруга и тзв. утрина на којим су углавном сељаци са платоа Борика напасали стоку.

У поратним годинама угашено је ПД „Борике“ и нестале земљорадничке задруге па је државно земљиште на Борикама, а и широм општине остало без корисника или коришћено у закупу без трајнијег рјешења. Тако је било све до прије неколико година када је, речено је на предпосљедњој сједници Скупштине општине (СО-е) 581 хектар тог земљишта, путем јавног конкурса, уступљено на коришћење 26-торо индивидуалних пољопривредних произвођача и ДОО „Агрос“ по основу закупа и концесије.

Без корисника остало је 1132 хектара. И опет највише на Борикама 255 хектара, на Сјемећу 150, Живаљевићима 145, у Сељанима 131, Рогатици 2 – 10, Козићима 14, Месићима 7,5, Осову 6 хектара…

И тај дио земљишта дошао је на добош на посљедној сједници, која је одржана посљедњег дана априла донесена је одлука о расписивању јавног огласа за давање у закуп преосталог дијела пољопривредног земљишта у својини Републике Српске на територији општине Рогатица, путем прибављања писмених понуда.

Према овој одлуци сво ово земљиште даће се у закуп искључиво ради обављања ратарске, сточарске и повртларске производње на период од 8 година. .

Посебна стручна комисија утврдила је да је за обраду могуће користити максимално 169 хектара, а осталих, близу хиљаду хектара, није погодно за било какву обраду и без евентуалног култивисања не може се планирати за дођељивање неком на коришћење.

Да се искористи оно што се може користити, а то је оних 169 хектара, СО-е за почетак на предпосљедној сједници донијела је одлуку и расписала јавни оглас за дођелу у закуп ради обављања ратарске, сточарске и повртларске производње на период од 8 година 10 хектара у катастарским општинама Рогатица 1, Сељани и Козићи, према првој и Рогатица 1, Сељани, Стара Гора, Сјемећ, Живаљевићи, Борике и Козићи, према новој одлуци.

Утврђене су и почетне цијене. Највећа је у висини од 90 марака за прву класу, 80 за другу, 70 за трећу, 60 за четврту, 50 за пету, 60 за четврту и 30 марака за шесту, седму и осму класу по хектару с тим што се накнада уплаћује унапријед за наредну годину у пуном износу, речено је у обје донесене одлуке које су одборнци једногласно усвојили.

 

Сретен Митровић