Добровљачка: Злочин без казне – ГЛАС РЕГИЈН.057

0
180

Припадници такозване Армије БиХ, паравојне муслиманске формације и радикални исламисти прије 32 године починили су злочин над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Прислуживање свијећа и полагањем бијелих ружа на почетку бивше Добровољачке улице у Сарајеву годинама се породице, колеге и пријатељи окупљају 3. маја како би подсјетили на злочин над недужним војницима и цивилима који су се 1992. године мирно повлачили из команде Друге армијске области на Бистрику према касарни у Лукавици, а за који још нико није одговарао. Ове године због васкршњих празника обиљежавање 32 године од овог злочина одржано је 20. априла.

У извјештају МУП-а Републике Српске, судским списима и према Републичком центру за истраживање ратних злочина, овај догађај, као и убиства 2. маја, се воде под заједничким именом случај „Добровољачка“, те се и број од 42 погинула припадника ЈНА односи на сва та дешавања, а не само на погинуле у Добровољачкој улици.

Дана 2. маја 1992. године у 12.00 часова извршен је напад на Дом ЈНА у Сарајеву. Том приликом је било опкољено десет припадника ЈНА који су у тим тренуцима пружали отпор.

Око 200 припадника јединица територијалне одбране такозване републике БиХ и „Зелених беретки“, међу којима су били Сакиб Пушка, Јусуф Јука Празина, Емин Швракић и други, као и јединица којима је командовао сарајевски криминалац Исмет Бајрамовић Ћело, држали су у блокади, а потом напали 2. маја Дом ЈНА у Сарајеву, отварајући ватру из цјелокупног расположивог наоружања.

Према подацима МУП-а Републике Српске, у нападима који су се одиграли 2. и 3. маја погинула су 42 војника и цивила, од чега пет официра, те је било 73 рањених, а 215 је заробљено или отето.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, 2. и 3. маја 1992. погинуло је и убијено најмање 28 припадника ЈНА.

 

/СРНА/