Odbornici SO I.Novo Sarajevo povećali broj odbornika, traže da Sokolac smanji – GLAS REGIJE.057

0
337

Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo jednoglasno je usvojila odluku o izmjeni opštinskog Statuta, kojom se zbog povećanja broja stanovnika u ovoj lokalnoj zajednici, broj odbornika sa dosadašnjih 19, povećava na 21 od narednog izbornog ciklusa.

Predsjednik Skupštine Vedran Jovančić rekao je novinarima da je ova odluka donesena radi usklađivanja sa Izbornim zakonom Republike Srpske koji je precizirao da 19 odbornika imaju skupštine čije opštine imaju do 11.000 registrovanih birača, a da su po posljednjim informacijama u Istočnom Novom Sarajevu registrovana 11.792 birača. On je naglasio da je ova odluka u skladu sa izbornim zakonima Republike Srpske i BiH.

Jovančić je naglasio da bi u narednom periodu trebalo doći do promjena u Skupštini grada Istočno Sarajevo, s obzirom na to da se povećanjem broja odbornika u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo stiču uslovi da ova lokalna zajednica umjesto dosadašnjih pet, od narednih izbora delegira šest odbornika u gradski parlament.

Po podacima koje imamo iz Centralne izborne komisije /CIK/ došlo je do smanjenja broja birača u opštini Sokolac, kojih je sada manje od 11.000. Mislim da će sokolačka Skupština morati da održi sjednici na kojoj će donijeti odluku o smanjenju broja odbornika sa 21 na 19 i samim tim će imati jednog odbornika manje u gradskoj Skupštini, pojasnio je Jovančić.

Iako preliminarni rezultati popisa iz 2013.godine (i jedini zvanični) pokazuju da Sokolac ima gotovo 12.000 stanovnika, a opština I.Novo Sarajevo soro 11.000, odbornici u SO donjeg dijela Grada ipak se pozivaju na procjene..

Šta se krije iza ovoga?

Time bi Istočno Novo Sarajevo u narednom periodu imalo jednog odbornika više u Skupštini Grada Istočno Sarajevo na uštrb Sokoca koji bi imao odbornika manje.

O kakvom licemjerstvu se radi, pokazujei to da je Sokolac posle rata kada je formiran Grad I.Sarajevo ima preko 16.000 stanovnika, a Istočno Novo Sarajevo prema procjeni oko 7.000 stanovnika. Sokolac je gubio i to vidljivo i na račun koga, ali niej povećavao broj odbornika i nije tražio od drugih opština smanjenje istih, govori jedan od odbornika u SO Sokolac.