Представљена књига „Вила са Кошара“ Невена Милаковића – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
167

У Културном центру на Палама синоћ је представљена збирка родољубиве поезије „Вила са Кошара“ аутора Невена Милаковића посвећена славној и мученичкој историји српскога народа од Светога Саве до битке на Кошарама.

Милаковић, који више од двије деценије живи у Бару, рекао је да је књигу насловио по истоименој пјесми посвећеној јунацима битке на Кошарама која је његово најпопуларније дјело.

“Књига представља избор родољубиве поезије, у којој се налази 100 пјесама. Радим и на избору духовне поезије, а пишем и љубавну поезију“, рекао је Милаковић новинарима и додао да ће књигу у априлу промовисати и у Грачаници.

Драган Петровић, предсједник Православног хуманитарног удружења „Свети Сава“ који је са Културним центром Пале организовао промоцију књиге, каже да промоција има и хуманитарни карактер и да ће сав прикупљени новац бити усмјерен за помоћ социјално угроженим са подручја Пала.

Са аутором је на промоцију књиге на Палама дошао и један од иницијатора литија у Црној Гори Здравко Касалица, који се оглушио наређењима тадашњих власти и све своје дао за отаџбину и за православну вјеру и цркву.

Касалица је рекао да се Црна Гора напокон ослободила неких стега и иде према српској ренесанси или српском интегрализму који им је потребан.

„Ако је Цетиње престоница Црне Горе, онда су Пале престоница Републике Српске и ту желимо да промовишемо књиге Невена Милаковића, највећег живог српског пјесника“, навео је Касалица.

Он је рекао да пјесме „Вила са Кошара“ и „Сонетни вијенац о Јасеновцу“ довољно говоре о чему пише Милаковић и колико је његово дјело битно и да би требало да се изучава као лектира у основним и средњим школама.

Пјесма „Вила са Кошара“ посвећена је јунацима битке на Кошарама, у којој Милаковић кроз препознатљив стих и риму приказује сукоб српског народа са албанским екстремистима који се одиграо у прољеће 1999. године на југословенско-албанској граници.

Књигу „Вила са Кошара“ објавила је Издавачка кућа „Ас оглас“ из Зворника.