Цицко Бјелица ЛАЖИРАО ФАКУЛТЕТСКУ ДИПЛОМУ – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
971

Начелник Сокоца Милован Бјелица звани Цицко нема диплому Економског факултета у Новом Саду, како се тврди у његовој званичној биограији, сазнаје Моја Херцеговина.
У званичним документима ЦИН-а, али и онога што је написано на страници општине Соколац, може се наслутити да је Бјелица завршио Економски факултет у Новом Саду, а да је накнадно, послије девет година студија, магистрирао економију на Факултету за услужни бизнис.

 

Моја Херцеговина је, истражујући позадину цијеле приче, претходно ступила у контакт са надлежним службама Економског факутета у Суботици, који има двије издвојене високошколске јединице без својства правног лица, једну у Новом Саду, а другу у Бујановцу.

Декан факултета проф. др Александар Грубор нам је потврдио да Милован Бјелица није у евиденцији дипломираних студената наведеног факултета Универзитета у Новом Саду.

“У вези са вашим захтјевом за приступ информацијама од јавног значаја, обавјештавамо Вас да особа под именом Милован Бјелица није у евиденцији дипломираних студената Економског факултета у Суботици“, појаснио је Грубор за наш портал.

 

Бјелица на овом факултету није угледао диплому, па се с правом поставља питање ко је провјеравао валидност факултетских диплома приликом његових кандидатура за функцију начелника општине, али и друге јавне послове које је обављао, односно, да ли је валидност дипломе била икада провјеравана.

Ријешили смо да до краја испитамо читаву ствар, те смо стога контактирали и службу начелника општине Соколац са питањем који факултет је Бјелица заиста завршио.

У први мах из општине нису жељели да нам дају директан одговор, него су нас упутили на званичну презентацију општине Соколац, из које се не види назив факултета.

 

Упутили су нас и на непостојећи линк који можете провјерити овдје.

Међутим, били смо упорни и настављали да постављамо питања како бисмо истјерали ствари на чистац, а одговор који смо на крају добили од општине Соколац потврдио је наше сумње.

“Милован Бјелица завршио је високо образовање на Факултету за услужни бизнис, Универзитета ,,Едуцонс” у Новом Саду са просјечном оцјеном 8.11, а дипломирао је са оцјеном 9”, одговорили су на крају из општине, иако у званичној биографији на страници општине Соколац стоји да је дипломирао са оцјеном 10, као што можете да видите на фотографији изнад.

Дакле, Бјелица није завршио Економски факултет Универзитета у Новом Саду, него Факултет за услужни бизнис “Едуцонс” који се налази у Сремској Каменици, гђе је, како се види из биографије, и дипломирао.

Сам универзитет “Едуцонс” је према писању медија из Србије (али и домаћих медија) изузетно споран, а чувен је по томе што је 2016. кажњен јер је одбио да новинарима ЦИНС-а достави копију доктората гувернерке Народне банке Србије Јоргованке Табаковић. Академик Душан Теодоровић крајем прошле године позвао је ректора приватног универзитета „Едуцонс“ Александра Андрејевића да почне процедуру утврђивања плагијата у докторској дисертацији гувернерке Народне банке Србије Јоргованке.

Бјелица је након завршене више школе, о чему је наш портал и раније писао, исте године и уписао наведени приватни факултет и стекао диплому.

Аутор: Стефан Благић