U Srpskoj se mora rađati 45 beba dnevno da bi bili na nuli – GLAS REGIJE.057

0
265

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 26 beba, 13 djevojčica i 13 dječaka, rečeno je Srni u porodilištima. Jedanaest beba rođeno je u Banjaluci, četiri u Doboju, tri u Istočnom Sarajevu, po dvije u Trebinju, Gradišci i Prijedoru, te po jedna u Bijeljini i Foči. Banjaluci je rođeno osam dječaka i tri djevojčice, u Doboju tri dječaka i jedna djevojčica, u Istočnom Sarajevu tri djevojčice, u Trebinju jedan dječak i jedna djevojčica, u Gradišci i Prijedoru po dvije djevojčice, u Bijeljini jedna djevojčica, te u Foči jedan dječak. Poroda nije bilo u porodilištima u Zvorniku i Nevesinju.

Zvanični statistički podaci u Republici Srpskoj ne postoje za 2023.godinu, ali u 2022.godinu govore da je umrlo 16.262 osobe, a u istom periodu rođeno 9.118 beba. U prosjeku, dnevno se rađalo 25 beba.

Republika Srpska je u mortaltetnom opadanju već više od 20 godina, a da bi već sada zaustavila taj trend, potrebno bi bilo da se u Srpskoj svaki dan rodi 45 beba. Tako bi taj broj pomnožen sa 365 dana dostigao broj umrlih, odnosno se izjednačio.