Ко стоји иза формирања СДА на Сокоцу? – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
1690

Прије 6 дана на Сокоцу је одржана изборна скупштина Странке демократске акције ОО Соколац. За предсједника Општинског одбора изабран јеједногласно Мехмед Џиндо.

У 2024.години предвиђени су Локални избори на нивоу БиХ, па се политички субјекти и опције све више појављаују. Несумњиво је да ће их до октобра бити много већи број него што је то данас.

Откуд ОО СДА на Сокоцу?

РЕАЛНА АНАЛИЗА:

Попис у БиХ 2013.години показао је како је на Сокоцу пријављен 671 становник Бошњачке националности. Ако узмемо у обзир да за СДА гласају претежно или само припадници Бошњачке националнсти, добијамо следећу слику:

  1. Велика већина пописаних Бошњака 2013.године су пензионери. Што значи да је откуцавањем билошког сата за протеклих 11 година тај број мањи.
  2. Лош животни стандард на Сокоцу и тродеценијиска „загушеност“, присилила је многе становнике ове општине без обзира на националност да одселе. Што предвиђамо на основу анализе, да је и по том основу смањен број становника Бошњачке националности на Сокоцу.
  3. Није тајна да на простору општине Соколац има (немали) број пријављених становника Бошкачке националности, а који уопште не живе на простору ове општине. Један дио живи у Сарајеву, а други у Олову. Разлог пријављивања на Соколац су економске природе ( подстицаји за повратнике, пријављивање на адресу како би остварили већу накнаду за превоз или одвојен живот и сл. ).

Шта нам ово говори? Одкуд сада СДА, ко стоји иза њеног формирања и коме одговара још једна политичка опција на Сокоцу?

После локалних избора 2020.године, било је тијесно одлучивање о скупштинској већини ове локалне заједнице, па је један одборник био кључни фактор у формирању већине. Већину су тада формирали странке окупљене око СНСД-а, УС, ДЕМОС и независни одборници, а са друге стране су остали СДС, ПДП и ДНС.

На основу „Закона о локалној самоуправи“, постоји могућност да СДА као странка око које се окупљају гласови Бошњака оствари 1 мандат у СО Соколац. Међутим, да ли реално има Бошљака на Сокоцу да изгласају 1 мандат? Па рекли бисмо на основу анализе и предходних избора да нема заинтересоваих Бошњак за то. А ко је онда заинтересован? Па очито се намеће закључак да неко од „српских“ партија и појединаца стоји иза ове идеје како би можда баш СДА била тај тас на ваги око формирања будуће власти на Сокоцу.

Политички аналитичар и дипломирани политолог Бранко Самарџић овде види само одговор у једном човјеку! Ком?

Питамо Сокочане?