Novi nacrt zakona o lovstvu ispravlja nedostatke – GLAS REGIJE.057

0
254

U prostorijama Gradske uprave Istočno Sarajevo juče je održana javna rasprava o Nacrtu zakona o lovstvu Republike Srpske koji bi, prema riječima učesnika, trebalo da na kvalitetan način ispravi određene nedostatke aktuelnog zakona.

Potpredsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske Stevan Drašković rekao je da je ovim zakonom jasno definisan status lovačkih udruženja, uloga Lovačkog saveza Srpske, te da nije ostavljen prostor za bilo kakve manipulacije.

Načelnik Odjeljenja za lovstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Zubić pojasnio je da novi zakon suštinski i konceptualno ostaje isti po principu da je Republika Srpska vlasnik resursa, odnosno divljači i lovišta, a korisnici su i dalje uglavnom lovačka udruženja i privredni subjekti koji su registrovani za lovstvo.

„Novost u novom zakonu je jačanje uloge Lovačkog saveza koji su Vlada i resorno ministarstvo prepoznalo kao dobrog partnera u smislu asocijacije korisnika lovišta, tako da nam on može pomoći oko određenih problema u lovačkim udruženjeima i organima upravljanja. Predviđeno je da ovaj savez bude drugostepeni organ po pitanju rješavanja žalbi u određenim postupcima u okviru lovačkih udruženja“, naveo je Zubić.

Prijedlog zakona o lovstvu trebalo bi da se nađe u skupštinskoj proceduri u martu ili aprilu.

I poslanik u Narodnoj Skupštni Republike Srpske Strahinja Bašević, zatražio je 27.12.2023.godine da se otvori rasprava u Skupštini po pitanju lovstva u Srpskoj. Kako je tada naveo Bašević, jako je važno da novi zakon o lovstvu prođe, jer je novi ministar i samo ministarstvo sa mnogo razumijevanja prstupilo uređenju samog zakona.

Bašević ističe da je zadovoljan dogovorenim, kao i nacrtom zakona o lovstvu, koji ispravlja postojeće nedostatke.

https://www.facebook.com/basevic.strahinja/videos/909898674070901

/Srna/Glas regije.057