Дугови наплаћени, али пара опет нема за раднике – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
879

„КАКО СИЈЕШ, ТАКО ЖАЊЕШ“, каже наш народ!

Иако на Сокоцу није било директних ратних дејстава, ова општина са вишедеценијиском владавином актуелног начелника  изгледа готово као Шипово из 1998.године. Додуше, у тадшње сумрачно Шипово вратило се скоро 15.000 становника, а на Сокоцу их сада сигурно нема толико.

Десетине (испоставило се) лажних обећања Милована мр.Цицка Бјелице, лоша рачуница, пренапумпавање администрације у предузећима чији је оснивач општина, доживљавају кључање. Иако је актуелни начелник Бјелица по титули магистар економије (никада званично ни четврти степен средњег образовања није стекао), Соколац је довео до дуга од готово 24 милиона конвертибилних марака.

Пољопривредници, приредници, радници, спортисти, администрација, ступали и ступају у штрајку!

НАСЛОВИ:

22.1.2024.године:  „Радници запослени у Јавној установи за предшколско васпитање и образовање Соколац јутрос су ступили у генерални штрајк, како би заштитили своја радничких права, а све у циљу испуњења захтјева“, саопштено је из Савеза синдиката РС.

29.11.2023.године:  Пољопривредници наше локалне заједнице данас су испред зграде Општине Соколац, одржали мирне протесте, како би исказали своје незадовољство због сагласности коју је општина Соколац дала како би се извршио пренос концесије са фарме „ТЦ Зона“ које се бави пољопривредном на „АС Холдинг“ из Тешња.

15.12.2023.године:  „Већ други пут у овој години се дешава да радници крећу у штрајк због неизмирених обавеза које ми потражујемо од оснивача Општине Соколац“, овако је почео изјаву за „Инфо центар“ вршилац дужности директора Спортско-рекреативног центра „Гласинац“ Миленко Ђерић.

Али начелник је предходних година имао контролу над свиме, па и медијима. Тако један остатак његових медија (интернетски портал „Соколац), познат и по објављивању снимка убиства на Сокоцу, јуче пише:

ДУГ ШГ „Романија“ према Општини Соколац ДОСТИГАО 245.073 КМ

Помпезно, покривен само манипулацијом, овај портал под директном палицом магистра Бјелице означио је као главог кривца Шумско газдинство „Романија“ Соколац, са дугом према Општини од 245.073,02 КМ, иако Општина Соколац дугује готово 24 милиона, а има и по 9 несплаћених плата радницима предузећа чији је оснивач.

Данас, тагертирано предузеће је у потпуности исплатило поменути дуг према Општини Соколац. Тиме је ШГ „Романија“ на основу „Закона о шумама РС“ претплатило Општину Соколац за читавих 200.000 КМ, јер је расподјелом средстава, а на основу прошлогодишње добити, ШГ „Романија“ требало да исплати 1,7 милион према општини, а исплатила је 1,9 милион.

Међутим, Чланом 89. „Закона о шумама Републике Српске“, дефинисано је и то да Општина може све да плаћа овим новцем изузев административних трошкова, плата, накнада плате и осталих личних примања. Поставља се питање шта сада?

Има ли више и један аргумент актуелни начелник? Подсјећамо, да је начелник предходних година баш ова средства користио за „инфузирање“ плата, а ШГ „Романија“ и поред редовних уплата Општини, радило на изграњи и реконструкцији инфраструктуре Сокоца.

У штрајку су тренутно радници запослени у Јавној установи за предшколско васпитање и образовање Соколац. Шта тек чека Соколац од следећег мјесеца и како начелник мисли да исплати све плате радницима, па и саме администрације Општине Соколац?