Шта сте некада могли купити за марку? – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
591

„Дрино, сјећам те се кад си марку била“, шала је која најбоље осликава како цијене у БиХ рапидно расту из дана у дан.

Шта сте некада могли купити за 1КМ?
Од времена када су цигарете Дрина коштале једну КМ до сада увећане су и плате, али недовољно да би могле пратити раст цијена.

Потрошачка корпа је прије десетак година коштала више него двоструко мање у односу на то колико кошта сада, али просјечне плате у БиХ нису увећане за толики износ.

Тако су у протеклим годинама највише увећане цијене цигарета, али и неких животних намирница. За једну конвертибилну марку некада сте могли и попити кафу у главном граду БиХ у готово сваком угоститељском објекту, сада је то мање-више двије КМ. Неке слаткише сте такође могли купити за само једну КМ, док је сада њихова цијена и до двије марке.

Федерално министарство трговине годинама сваког мјесеца даје извјештаје о просјечним цијенама животних намирница. Упоредили смо податке из 2008. године и посљедње податке за октобар ове године, на основу чега се види разлика у цијенама. Тачније, колико сте новца у 2008. морали издвојити за неке намирнице, а колико вам је потребно сада. Можда ћете се изненадити, али неке су чак и јефтиније.

Примјера ради, у мају 2008. године килограм брашна је коштао од 1 до 1,5 КМ, а сада је његова просјечна цијена у ФБиХ 0,90 фенинга по килограму. Бар је то званични податак овог министарства.

Просјечна цијена килограма хљеба сада је 2,5 КМ, а 2008. сте га могли купити и за 1,5 КМ.

Килограм риже прије седам година сте, примјера ради у Западнохерцеговачком кантону, могли купити за 1,28 КМ, док је сада најјефтинија рижа двије КМ и то у Орашју. Иначе, просјечна цијена у ФБиХ је 3,7 КМ.

Млијеко је најјефтиније било у Посавском кантону и коштало је 1,6 КМ по литру, а најскупље је коштало 1,68 КМ и то у Ливањском кантону. Сада је најјефтиније у Орашју и кошта 1,4 КМ, а најскупље у Ливањском, гђе му је цијена 1,7 КМ. Просјечна цијена у Федерацији је 1,50 КМ.

Јестиво уље је било знатно скупље, бар тако стоји у званичним подацима Министарства. У 2008. години је коштало 3,4 КМ у Босанско-подрињском кантону, гђе је било најјефтиније, а сада је његова просјечна цијена у ФБиХ 2,1 КМ.

Најјефтинији килограм шећера је био 0,99 фенинга у Тузланском кантону, сада је његова просјечна цијена 1,2 КМ. Цијена детерџента је нешто виша у зависности од произвођача и количине.

Такође, у протеклих 10 година просјечна плата у БиХ је повећана за 321 марку. Примјера ради, 2008. године, коју смо ми узели за поређење са данашњим цијенама, просјечна плата је била 752 КМ. Према посљедњим подацима просјечна плата у БиХ сада је 826 КМ.

Извор:Кликс